Лекарите посочват признаците, които показват, че е по-добре да не ядете сирене. 65% от хората имат намалена способност да усвояват лактозата. Освен това някои хора имат непоносимост или алергии към казеина, един от основните протеини в млякото.
В тези случаи лекарите препоръчват временно да ограничите сиренето, пише Eat This, Not That. Експертите изброиха няколко признака, че човек се нуждае от временно спиране на консумацията на сирене.

Първо, ако устата на човек се подува, изтръпва или сърби. Това показва алергия към кравето мляко. Може да се говори за непоносимост към лактоза при подуване на корема и газове след ядене на сирене. Експертите не препоръчват да ядете сирене в тази ситуация.
Яденето на сирене може също да причини и акне. Ако по кожата се появи акне, си струва да обърнете внимание на диетата си. Освен това млечните продукти могат да причинят запек. Сиренето съдържа много мазнини и малко фибри. Ако човек страда от лошо храносмилане, трябва да помисли за ограничаването им.
Сиренето (дори най-нискомасленото) е доста „тежка“ храна. То натоварва както черния дроб, така и жлъчните пътища и панкреаса. Затова диетолозите не съветват да комбинирате сирене с ядки и грозде. От такова трио панкреасът ще пострада още повече.
Сиренето може да предизвика и мигрена. Причината – аминокиселината тирамин, на която е богат този продукт. Според много учени именно тя провокира гърчове. Сиренето може да бъде вредно и за тези, които страдат от хипертония, ако е твърде солено.
Василена е завършила „Българска филология“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Обича кучета, японската кухня и източната литература, зелена храна и филмите на Вим Вендерс. Умерена романтичка и отявлен пътешественик.