Ванилията се използва в хранително-вкусовата промишленост за ароматизиране на сладка, конфитюр, сладоледи и др. Тя действа върху храносмилателната система, засилва отделянето на жлъчка. Използва се широко в сладкарството за ароматизиране на кремове, сладоледи, напитки, сладкиши, сладки сосове, какао, шоколад.
Рецептата е част от конкурса „Семейна вкусотия“
Начин на приготвяне:
Едно по едно яйцата се слагат в купа (яйцата преди това трябва да ги изкараме на стайна температура). Прибавя се захарта и се бие задължително с миксер продължително време.
След това се прибавят прясното мляко, ванилиите и олиото и объркваме.
Пресяваме брашното. Към брашното слагаме едно пакетче бакпулвер и го прибавяме постепенно. Объркваме добре.
Намазваме форма за кекс (с дупка) с олио и посипваме леко с брашно. Аз съм използвала с малък диаметър и висока. Печем на 160 градуса в загрята фурна.
Вече опечен, го вадим, слагаме в кръгла чиния и поръсваме с пудра захар. Хапваме с кафе. Да ви е сладко! Става много висок и бухнал, апетитен с аромат на ванилия.
© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!