Испанци: орехите са по-полезни за сърцето, отколкото за мозъка

След 5

Дълго време се смяташе, че орехите са една от най-добрите храни за поддържане на мозъчната функция. Изследователи от Харвард откриха, че това не е напълно вярно. Според тях тези ядки са много по-полезни за сърцето.

За разлика от другите ядки, орехите подобряват липидния профил и намаляват риска от сърдечни заболявания, пише испанския вестник „La Vanguardia”.

„Полезните свойства на този продукт се дължат на специфичния му хранителен състав“, обясни Марта Фере, доктор на медицинските науки от Харвардската школа по обществено здраве.

Установено е, че орехите имат значително по-високо съдържание на фитохимикали и здравословни мононенаситени мазнини. Те са особено богати на основните омега-3 мастни киселини, които човешкото тяло не може да синтезира самостоятелно.

Експертът добави, че орехите са богати на витамини, минерали и фибри, както и имат силни антиоксидантни свойства, нормализират нивата на холестерола и имат противовъзпалително действие.

Марта Фере е стигнала до тези изводи заедно с испанските си колеги, обобщавайки резултатите от дългосрочно проучване, стартирало през 2013 година, в което са били поканени да участват над 7000 доброволци на възраст от 55 до 90 години.

Учените са открили, че само три порции орехи седмично (една порция – 28 г) намаляват риска от смърт от различни причини с 45%. А смъртността от сърдечносъдови заболявания е намаляла с 55%.

След 5

© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *