Знаете ли, че най-скъпият хайвер не е черният? А белият – от есетра албинос. А чували ли сте за ястието фуго от японската кухня и че само майстор готвачи могат да приготвят този деликатес от много отровната риба-балон?
Светът на гастрономическите удоволствия е необятен. Още в миналото кралете и високопоставените особи са консумирали екзотични ястия, приготвени от личните им готвачи, достигнали необятни висини в опит да угодят и на най-изтънените небца.
Сладкари, майстори готвачи, шефове – всеки един е допринесъл със своя талант за изискани блюда, опитвани от крале, премиери, министри, придворни… От световния елит.
А чували ли сте, че любимото ястие на Путин са бекаси с боровинков сос? Че популярната рецепта за шоколадовата торта „Сахер“ е измислена от придворен сладкар?
Че най-употребяваният продукт във френската кухня е маслото, а любимият десерт на руснаците са пирожките и ябълките, приготвени по всевъзможни начини?
Италианците пък са превърнали храната във феномен и начин на живот. Там се пие много кафе, а млади мъже се обучават за бариста, професия, свързана изцяло с поднасянето и употребата на кафе.
Всяка кухня и култура е автентична! Дали ще се приготвят стриди или традиционни деликатеси, десерти със сложни съставки или по-прости ястия, приносът на мъжете готвачи към гастрономичното многообразие е огромен.
Популярният писател Александър Дюма събира най-големите шедьоври на френската кухня в голям кулинарен речник, в който има както традиционни ястия, така и различни екзотични, например, пай с минога.
Дали ще бъдат сладкари, майстор гастрономи и кулинари мъжете са тези, които придават индивидуалност на храната, една щипка екстравагантност към обикновената супа, опит, знание и умения.
Станимира Георгиева обича да пише. Фен е на качествената музика и изкуството във всички негови форми. Любител на кафето, готините филми и прекрасните хора.