Оризът – въглехидратът, който трябва да спрете да избягвате

Оризът е една от най-древните култури, която се консумира по целия свят. И не трябва да се избягва само заради репликите на някои “експерти” по хранене. 

Оризът не е храна, от която трябва да се страхуваме или изобщо да забравим за съществуването ѝ. Да, той е с високо съдържание на въглехидрати. Но въглехидратите не са нещо толкова лошо. 

Все пак мозъкът и мускулите ни фукционират именно благодарение на въглехидратите и ги използват като основен източник на енергия. Една трета чаена чаша варен ориз съдържа 15 г въглехидрати, което е задоволително количество за нуждите на организма. Ето какво друго трябва да знаете за това изключително зрънце.

Оризът

Има различни видове ориз. Кафявият често е предпочитан пред белия, а зърната всъщност идват от едно и също растение. Оризът е плодът тревни растения, които растат в потопени във вода полета. 

По време на събирането и обработката, когато се отстранява само външният слой на обвивката, се получава кафяв ориз, който се счита за пълнозърнест. По-нататъшното отстраняване на обвивката и слоевете от трици оставя това, което познаваме като бял ориз.

Индонезийският и тайландският черен ориз притежават най-високите антиоксидантни стойности от всички сортове ориз. Те са с особено високо съдържание на антоцианини или растителни флавоноиди, които са противовъзпалителни и помагат в борбата с рака.

Хималайският и тайландският червен ориз са с високо съдържание на фибри и други видове антиоксиданти, наречени кверцетини, които помагат в борбата с хроничните заболявания и рак. Дивият ориз има три пъти повече фибри от белия ориз и консумацията му действа противовъзпалително, антиалергично, антихипертензивно и е важно за имунната система.

Оризът (и особено кафявият) е богат на фибри, манган, селен, желязо, магнезий, мед и витамини от група В. Фибрите спомагат за храносмилането, за чувството на ситост и подобряват нивата на холестерола. Другите хранителни вещества, които съдържа, подпомагат имунната система. 

Оризът се състои от въглехидрати с малко количество протеин и минимално количество мазнини. Кафявият ориз е пълнозърнест. Това означава, че съдържа всички части на зърното – влакнестите трици, хранителния зародиш и богатия на въглехидрати ендосперм. Белият ориз съдържа само ендосперма, а триците и зародишът се отстраняват. 

Една чаша варен кафяв или бял ориз е около 200 калории. И двата вида съдържат около 44 г въглехидрати. Кафявият ориз има 5 г протеин, а белият ориз – 4 г. Белият ориз има по-малко от 1 г фибри, а кафявият – от 3 до 4 г. Мазнините са минимални и в двете: белият ориз има 0.4 г мазнини, а кафявият – 1.7 г мазнини. 

И не на последно място – оризът може да бъде добър помощник в борбата с килограмите. Не е много калоричен, а след консумация, разширява първоначалния си обем до 3, което отново помага за чувството на ситост. Така че не се чудете, а ориз си пригответе и спокойно го хапнете!

Весела Ангелова

Весела е от онези хора, чието чувство за хумор може да те разсмее до сълзи и да те разплаче до смях. Завършила е „Право“, но всячески се опитва да избягва тази сфера. Работила е в едни от най-гледаните риалити формати като „Big Brother“ и „Фермата“.


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *