Кои са най-здравословните ядки?

Вероятно вече знаете, че ядките са много полезни. Освен че са невероятно вкусни, те съдържат здравословни мазнини, фибри и протеини – хранителните вещества, които борят глада.

В допълнение към своите здравословни за сърцето моно и полиненаситени мазнини, някои ядки съдържат борещи възпалението омега-3, антиоксиданти и други полезни витамини и минерали.

Най-добре е да ядете различни видове ядки, за да се възползвате от ползите на всеки вид. А тук сме ви подбрали най-полезните от тях, които задължително трябва да включите в менюто си.

ядки

Орехи

Освен че изглеждат като малки мозъци, те всъщност помагат за защитата на този орган. Хората, които редовно ядат орехи, се депресират по-рядко. 

Шамфъстък

Те спомагат за редуциране на теглото, защото са сред най-нискокалоричните ядки и най-богатите на фибри. Също така са пълни с антиоксиданти, включително лутеин и зеаксантин, които са отговорни за защитата на очите, кожата и сърцето. 

Пекани

От всички ядки те съдържат най-малко въглехидрати. За сметка на това, изобилстват от фенолни съединения, които ги правят страхотно хапване след интензивна тренировка, когато свободните радикали естествено се увеличават от упражненията. Те са и един от най-добрите естествени източници на съединението, “бета-ситостерол”, което помага за понижаване на холестерола и са ефективни при лечение на увеличена простата. 

Бадеми

Те съдържат най-много калций от всички ядки. Богати са и на витамин Е – мощен антиоксидант и цинк, който е свързан с плодовитостта. 

Порция ядки на ден пази от фатален инфаркт или инсулт

Фъстъци

Технически, те са бобови растения, но от хранителна гледна точка принадлежат към този списък. Комбинацията “фибри-мазнини-протеин” във фъстъците помага за контролиране на кръвната захар. Фъстъците са с най-високо съдържание както на протеин, така и на растителни стероли – естествено срещащи се съединения, които блокират абсорбирането на холестерол в кръвта.

Кашу

Много изследвания показват, че хората, които ядат кашу ежедневно, намаляват серумния си инсулин. Тази ядка намалява количеството на лошия холестерол в тялото, намалява риска от развитие на заболявания, свързани с кръвообращението. Кашуто съдържа голямо количество зеаксантин, който има силно антиоксидантно действие. Той се абсорбира директно от ретината и я защитава от замърсяване, вредните слънчеви лъчи, също така предотвратява дегенерация на макулата при възрастните хора.

Весела Ангелова

Весела е от онези хора, чието чувство за хумор може да те разсмее до сълзи и да те разплаче до смях. Завършила е „Право“, но всячески се опитва да избягва тази сфера. Работила е в едни от най-гледаните риалити формати като „Big Brother“ и „Фермата“.


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *