Цинкът е микроелемент, който играе жизненоважна роля в много от телесните ни функции. Съдържа се във всяка една клетка от човешкото тяло и е отговорен за усвояването на над 300 ензима. Участва в растежа на клетките, заздравяването на увредената тъкан и поддържането на здрава имунна система. Важен е за поддържането на репродуктивната функция при мъжете, спомага за повишаването нивата на тестостерон в кръвта и производството на сперматозоиди. Ключов е дори за сетивата ни за вкус и мирис. Всичко, което трябва да знаете за цинка, е систематизирано в следващите редове.
Макар цинкът е толкова важен за тялото ни, то не може да го произвежда само. Това означава, че трябва да си го набавяме чрез храни или добавки. Хубавото е, че на мъжете са нужни около 11 милиграма дневно. Постоянните нива на цинк, в организма ни е около 2-3 грама. Понижаването на нивата му се отразява негативно върху целия организъм. Може да доведе до отслабване на имунитета, спад в силата и издръжливостта, понижаване на нивата на тестостерон и депресия.
До недостиг на цинк водят нездравословния хранителен режим, проблеми с малабсорбцията, които идват със заболявания като синдром на раздразнените черва. Тъй като храните с най-високи количества цинк включват няколко вида месо, веганите и вегетарианците често страдат от дефицит на цинк. Признаците на дефицит включват загуба на вкус или обоняние, лош апетит, потиснато настроение, слаб имунитет, забавено зарастване на рани, косопад и диария.
При такова състояние обикновено се препоръчва да се приемат хранителни вещества чрез балансиран режим на хранене. На хората с диагностициран дефицит на цинк, веганите и вегетарианците се препоръчва и приема на добавки. С добавките трябва да сте изключително внимателни. Приемът на твърде много цинк може да причини повръщане, лош апетит, болки в стомаха, главоболие и диария. Прекомерното наличие на цинк в организма пречи на способността на тялото да усвоява други основни минерали и хранителни вещества като мед и желязо, на усвояването на антибиотици, може да взаимодейства и с лекарства, използвани за лечение на ревматоиден артрит или болестта на Уилсън.
Кои са храните, съдържащи цинк?
- Стриди – безспорен победител. Само 100 грама сурови стриди съдържат цели 16 милиграма цинк.
- Раци и омари – 100 грама варени раци съдържат 6.5 милиграма цинк, а малък задушен или сварен омар – 4.7 милиграма.
- Месо – червеното месо е най-добрият източник на веществото, но другите видове месо като пилешко, агнешко и свинско също съдържат не малко количество от него.
- Бобови растения – нахут, леща и боб, съдържат значителни количества цинк. Една чаша нахут съдържа 2.07 милиграма, а лещата – 2.27 милиграма.
- Ядки и семена – 30 грама тиквени семки или кедрови ядки в салата ще ви даде приблизително 2 милиграма от веществото.
- Пълнозърнести храни – 1 чаша сурови овесени ядки съдържат около 2.95 милиграма цинк, а филийка пълнозърнест хляб – 0.6 милиграма.
- Гъби – 200 грама от тях ще ви дадат 1.2 милиграма, а и не съдържат много калории.
- Грах – 150 грама грах носи близо 2 милиграма от полезния минерал.
Весела е от онези хора, чието чувство за хумор може да те разсмее до сълзи и да те разплаче до смях. Завършила е „Право“, но всячески се опитва да избягва тази сфера. Работила е в едни от най-гледаните риалити формати като „Big Brother“ и „Фермата“.