Печен карфиол на фурна със сос от червени чушки и чимичури

Печеният карфиол на фурна със сос от червени чушки и чимичури е перфектно съчетание на нежна текстура, леко опушен вкус и свежи, ароматни подправки. Тази рецепта превръща обикновения карфиол в истинско кулинарно изкушение.

Сосът от печени червени чушки добавя сладост и дълбочина, а чимичурито – класически аржентински сос с магданоз и чесън – придава свежест и лек пикантен завършек. Комбинацията от вкусове прави това ястие не само здравословно, но и изключително вкусно, подходящо както за самостоятелно хапване, така и като гарнитура към месни или вегетариански ястия.

Приготвянето е лесно, но резултатът е впечатляващ – идеален избор за специални вечери или просто когато искате да се насладите на нещо различно и вдъхновяващо.

Четете всяка сряда „Вкусноландия с Анелия

Печен карфиол на фурна със сос от червени чушки и чимичури

Печен карфиол на фурна със сос от червени чушки и чимичури

Анелия Терзиева
Време за готвене: 1 час 30 минути
Ястие: Основно
Кухня: Аржентинска
Порции:6

Необходими продукти:
  

  • 1 глава карфиол (голяма)
  • 2 бр. чушки (печени)
  • 100 г заквасена сметана
  • червен пипер (пушен, на вкус)
  • кимион (на вкус)
  • сол (на вкус)
  • черен пипер (на вкус)
  • зехтин
  • магданоз
  • 3-4 скилидки чесън
  • лимон
  • пресен лук (няколко перца)

Начин на приготвяне:

Нарязваме карфиола на дебели резени. Намазваме го със зехтин, поръсваме обилно със смес от пушен червен пипер, черен пипер, сол и кимон. Печем до златисто.


Пасираме печените чушки с една скилидка чесън, сол и сметаната.

Пресния магданоз, зеления лук и още една скилидка чесън нарязваме на много ситно. За чимичурито ги смесваме със сол, зехтин и лимон и „мачкаме“ в хаванче, докато се получи леко кремоозбразна смес .

Поднасяме карфиола върху соса с печените чушки и отгоре гарнираме с малко чимичури.

  • Печен карфиол на фурна със сос от червени чушки и чимичури
  • Печен карфиол на фурна със сос от червени чушки и чимичури
  • Печен карфиол на фурна със сос от червени чушки и чимичури
Анелия Терзиева

Анелия е магистър по „Финанси“ и (в свободното си от готвене време) работи като „Експерт стопански и финансови анализи“ в международна компания. Въпреки че идва от град край морето, не морската храна, а десертите са нейната най-голяма страст.


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *