Потопете се в богатия и колоритен свят на южноафриканската кухня с тази апетитна рецепта за руло с наденица! Ще съчетаем ароматна домашно приготвена наденица с мека тестена основа и пикантни подправки, които носят духа на африканската гастрономия.
Рулото с наденица е популярно в Южна Африка и често присъства както на семейните събирания, така и на неформалните барбекюта. Съчетанието от сочна наденица, карамелизиран лук, свежи домати и пикантен сос създава истинска експлозия от вкусове.
Тази рецепта е идеална за споделяне с приятели или за уютна вечеря у дома. Пригответе се да усетите топлината и душата на Южна Африка, една хапка след друга!
Руло с наденица
Уорън МендесНеобходими продукти:
- 550 г бутер тесто
- 2 с.л. зехтин
- 1 глава лук
- 3 скилидки чесън
- 3 ч.л. семена от кориандър
- 1 ч.л. черен пипер (пресно смлян)
- ½ ч.л. бахар (смлян)
- ¼ ч.л. индийско орехче (смляно)
- 500 г телешка кайма
- 2 бр. сурова наденица
- ⅔ ч.ч. галета (панко)
- 1 бр. яйце
- 1 ч.л. сусам (черен)
- сол (на вкус)
- черен пипер (на вкус)
За пикантния доматен сос:
- ⅓ ч.ч. зехтин
- 500 г чери домати
- 2 скилидки чесън
- ¼ ч.ч. кафява захар
- 2 ч.л. доматено пюре
- 2 ч.л. оцет (винен, червен)
- босилек
Начин на приготвяне:
За плънката сипете 1 с.л. зехтин в тиган и запечете семената кориандър в него за 1-2 минути. След това ги счукайте в хаванче.
В същия тиган сипете 1 с.л. зехтин и запържете нарязания на ситно лук с щипка сол, за 3-4 минути, до омекване. Добавете нарязания на ситно чесън, 2/3 от запечените счукани семена кориандър, черния пипер, бахара и индийското орехче. Гответе 2 минути и оставете сместа да изстине.
В голяма купа сипете телешката кайма (да съдържа и мазнина) и добавете вътрешността на свинските наденички. Добавете и охладената смес, яйцето и галетата. Добавете 1 ч.л. сол и омесете добре с ръце.
Работете с много охладено бутер тесто, най-добре извадено от фризера. Поръсете голяма повърхност с брашно и върху нея постелете голям лист хартия за печене. В долната част подредете по дължина листовете бутер тесто, като ги застъпвате леко. След това оформете дълга наденица от сместа за плънка и я поставете в долния край на тестото. Намажете тестото с разбито яйце. След това започнете да навивате рулото, като си помагате с хартията. С помощта на вилица притиснете тестото там, където се съединява. Обърнете наобратно рулото и го завийте като охлюв, като оставяте 2 см свободно разстояние между парчетата.
Прехвърлете рулото в тава, постлана с хартия за печене, намажете го с яйце и го поръсете с останалите семена кориандър, черен сусам и сол. Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор) 45 минути.
За пикантния доматен сос сипете зехтина в тиган и го загрейте. Подредете чери доматите на един слой и ги запържете на висока температура за 2-3 минути, докато се разпукат. Поръсете със сол и черен пипер. Добавете нарязания на ситно чесън и гответе още 1 минути. След това добавете доматеното пюре, захарта и оцета. Поръсете с листа босилек и гответе 5-6 минути. С помощта на преса за картофи намачкайте доматите и овкусете със сол и черен пипер. Оставете соса да изстине.
Поднесете парче руло с наденица с гарнитура от пикантен доматен сос.
Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.