Пухкав, ароматен и изпълнен с топли подправки – този кекс с тиква е истинска наслада за сетивата! Подходящ е както за следобедно кафе, така и за специален повод. Съчетанието на нежна тиква, канела, индийско орехче и ванилия създава уютен вкус, който напомня за златните есенни дни.
Всяка хапка е мека, сочна и носи онзи домашен аромат, който кара цялата къща да ухае на щастие. Лесна за приготвяне, но впечатляваща с вкуса си идея от „Вкусноландия“. Опитайте и да ви е сладко!
Четете всяка сряда „Вкусноландия с Анелия“
Кекс с тиква
Необходими продукти:
- 1½ ч.ч. тиква (сварена или печена, намачкана)
- 2 бр. яйца
- 1 ч.ч. кафява захар
- ⅔ ч.ч. олио
- 1½ ч.ч. брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. канела (или микс от канела, карамфил, кардамон, джинджифил и индийско орехче)
- ванилия
- 50 г шоколадов чипс
- 100 г орехови ядки
Начин на приготвяне:
За да приготвим нашия кекс с тиква, смесваме намачканата тиква с подправките. Яйцата разбиваме със захарта и след като тя се разтвори добавяме олиото. Пресяваме брашното заедно с бакпулвера и добавяме към другите продукти.
След като получим хомогенна смес добавяме орехите и шоколадовия чипс. Изсипваме сместа в подходяща форма, застлана с хартия за печене, и печем за 40-50 минути.
Анелия е магистър по „Финанси“ и (в свободното си от готвене време) работи като „Експерт стопански и финансови анализи“ в международна компания. Въпреки че идва от град край морето, не морската храна, а десертите са нейната най-голяма страст.