Заек с трюфелово песто, горчица и сметана

Последния месец на няколко пъти приготвям заешко месо. Показах ви рецепта за заешко в сос 4 сирена, както и за заешко с горчица на фурна. И двете рецепти за заешко са ни любими, а тази за заек с трюфелово песто, горчица и сметана е вариация на заешкото с горчица на фурна.

Видове заешко месо

Заешкото месо се добива от питомен или див заек. Питомните зайци се отглеждат домашно или във ферми. Аз всъщност съм приготвяла единствено и само рецепти с питомно заешко месо. Можем да си купим заек от пазара или от магазина. Предлагането е ограничено, може би поради цената или заниженото търсене.

Защо трябва да ядем заешко месо?

Заешкото месо се определя като бяло месо. Когато купуваме, месото трябва да е с бледорозов цвят, гладка структура, без тъмни петна. Прясното заешко месо има много приятен вкус и е изключително полезно за хора на различни възрасти, кърмачки, подрастващи деца. С него може да се захранват и бебета. Заешкото помага за по-бързо възстановяване след боледуване. Месото от заек не причинява алергии и е ниско калорично. Не е богато на мазнини и е подходящо е за хора, които спазват диети и си контролират теглото. Има благоприятен ефект при проблеми с храносмилателния тракт.

Месото от заек е богато на белтъчини и много полезни хранителни вещества, които се усвояват пълноценно от човешкия организъм. Наситено е с протеини, омега-3 и омега-6 мастни киселини, витамин В и минерали, които помагат за укрепване на имунната система. Наличието на желязо в заешкото месо е полезно за хора, които страдат от анемия. Прекалената консумация на заешко месо обаче води до появата на подагра и артрит. Затова не бива да се злоупотребява.

Как се приготвя заешко месо?

Преди да се пристъпи към същинското готвене е добре да минем през няколко стъпки. Заекът, цял или нарязан на порции, се оставя за една нощ в марината. Маринатата се прави от вода, оцет, вино, нарязани на четвъртинки две глави лук, 4-5 нарязани скилидки чесън, няколко кубчета от глава на целина или стъблото, щипка естрагон, 7-8 зърна черен пипер, нарязан корен пащърнак, един нарязан морков. Мариноването за дивия заек е задължително. На следващия ден месото се отцежда и се пристъпва към готвенето. От него могат да се приготвят различни гозби – супи, основни ястия, да се използва за допълнение към салати и други.

Консервиране на заешко месо в буркани. Как да запечатаме заешко месо?

Ако разполагаме с повече заешко месо, може да го съхраним, като го запечатаме в буркани. Отцеденото и нарязано на порции месо се запържва до розово в силно загрято олио. Нарежда се в буркани. Ребрата може да се сварят до готовност и обезкостят за супи, като се сложат в отделни буркани. Бульонът и останалата мазнина от запържването се разливат в бурканите. На буркан се слага почти равна супена лъжица сол, няколко зърна черен пипер и по желание дафинов лист и бахар. Бурканите се затварят и се варят 3-4 часа. Така могат да се съхранят дълго време.

И нещо любопитно

През 2010 година след опустошителното земетресение в Хаити, много хаитяни напускат разрушените си домове и се заселват в земеделските райони. Тогава се създава програма за отглеждане на зайци за прехрана, кожи и вълна. Поради разрушена инфраструктура, затруднена и скъпо струваща доставка на храна, отглеждането на зайци, за изхранването на които не се изискват зърнени храни, се оказва решаващо за оцеляването на много хора. Заешкото месо е предпочитано в кухнята на много народи по света.

Вкусна идея от Меrudia.bg

Заек с трюфелово песто, горчица и сметана

Заек с трюфелово песто, горчица и сметана

Виолета Шейтанова-Дечева
Време за готвене: 1 час 30 минути
Време за изчакване: 8 часа
Ястие: Основно
Кухня: Българска
Порции:4

Необходими продукти:
  

  • 1 бр. заек (нарязан на порции)
  • 150 г трюфелова паста
  • 150 мл готварска сметана
  • 3 с.л. горчица
  • сол (на вкус)
  • черен пипер (на вкус)
  • 3 с.л. олио или зехтин
  • 1 глава лук

Начин на приготвяне:

Трюфеловото песто се смесва заедно със сметаната, горчицата, солта и черния пипер. Сместа се обърква добре и с нея се маринова заешкото месо. Оставя се да поеме вкусовете и ароматите за няколко часа в хладилник, може и за цяла нощ.

В намаслена с олио/зехтин тавичка се слага нарязаната на ситно глава лук. Върху нея се нарежда маринованото заешко месо. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около час и 15 минути.

След това фолиото се маха и се допича за кратко, докато добие приятен златист загар. В зависимост от заека – времето за печене може да се увеличи или намали. Проверявайте с виличка дали месото от заека се къса.

Готовият заек с трюфелово песто, горчица и сметана се сервира с чаша изстудено бяло вино или розе. Добър апетит!

Виолета Шейтанова-Дечева

За Виолета храната е удоволствие, изкуство и развлечение. Обича да разказва в рецепти кулинарните си преживявания в Италия, Тайланд, Англия, Франция, Япония, Бразилия и всички прекрасни кътчета по света и у нас, които е имала шанса да посети.


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *