Супа от коприва със застройка


Ползите от копривата са безспорни. Тя е богата на витамини, аминокиселини, микроелементи и особено – желязо. Не на последно място копривата подсилва имунната система в човешкия организъм. Имунитетът има важно значение за здравето на човек, особено по време на разпространение на грип и вируси. А какво по-вкусно от супа от коприва?

Как се прави супа от коприва?

Супата от коприва я поднасям топла, когато ни се хапва нещо леко, но хранително. Всъщност най-трудното в приготвянето е да се намери прясна коприва в този сезон. А копривената супа е лесна и бърза за приготвяне.

Вкусна идея от Меrudia.bg

Супа от коприва със застройка

Супа от коприва

Виолета Шейтанова-Дечева
Време за готвене: 1 час
Ястие: Супа
Кухня: Българска
Порции:4

Необходими продукти:
  

  • 300 г коприва
  • 4-5 с.л. ориз
  • 2-3 с.л. домати от консерва
  • 3-4 стръка пресен лук или 1 глава стар
  • 1 с.л. девесил
  • 1 с.л. магданоз
  • 1 с.л. джоджен
  • 3 с.л. олио
  • сол (на вкус)

За застройката:

  • 2 бр. яйца
  • 3-4 с.л. кисело мляко

За гарниране:

  • кисело мляко (по желание)
  • сирене (по желание)

Начин на приготвяне:

Копривата се измива обилно под течаща вода. Попарва се в тенджера с малко вода, колкото да я покрие. След това се отцежда и се нарязва. Водата от запарката не се изхвърля.


Нарязаният лук се задушава в сгорещеното олио с 1-2 супени лъжици от водата, в която сме попарили копривата. Добавя се копривата, а след 2-3 минути и оризът. Слагат се доматите, посолява се на вкус и се налива водата от попарването. Ако е необходимо, се долива още вода.

Към края на готвенето се слагат подправките – магданоз, джоджен, девисил. Оставя се супата да се свари до готовност. Супата се отнема от котлона и се застройва.

В отделна купа се разбиват яйцата и киселото мляко. Постепенно, при непрекъснато бъркане, към застройката се налива по малко от супата. След като се изравнят температурите, застройката се прибавя в тенджерата със супа от коприва. След сервиране, който желае, може да си сложи кисело мляко или сирене.

Виолета Шейтанова-Дечева

За Виолета храната е удоволствие, изкуство и развлечение. Обича да разказва в рецепти кулинарните си преживявания в Италия, Тайланд, Англия, Франция, Япония, Бразилия и всички прекрасни кътчета по света и у нас, които е имала шанса да посети.


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *