Ползите от копривата са безспорни. Тя е богата на витамини, аминокиселини, микроелементи и особено – желязо. Не на последно място копривата подсилва имунната система в човешкия организъм. Имунитетът има важно значение за здравето на човек, особено по време на разпространение на грип и вируси. А какво по-вкусно от супа от коприва?
Как се прави супа от коприва?
Супата от коприва я поднасям топла, когато ни се хапва нещо леко, но хранително. Всъщност най-трудното в приготвянето е да се намери прясна коприва в този сезон. А копривената супа е лесна и бърза за приготвяне.
Вкусна идея от Меrudia.bg
Супа от коприва
Необходими продукти:
- 300 г коприва
- 4-5 с.л. ориз
- 2-3 с.л. домати от консерва
- 3-4 стръка пресен лук или 1 глава стар
- 1 с.л. девесил
- 1 с.л. магданоз
- 1 с.л. джоджен
- 3 с.л. олио
- сол (на вкус)
За застройката:
- 2 бр. яйца
- 3-4 с.л. кисело мляко
За гарниране:
- кисело мляко (по желание)
- сирене (по желание)
Начин на приготвяне:
Копривата се измива обилно под течаща вода. Попарва се в тенджера с малко вода, колкото да я покрие. След това се отцежда и се нарязва. Водата от запарката не се изхвърля.
Нарязаният лук се задушава в сгорещеното олио с 1-2 супени лъжици от водата, в която сме попарили копривата. Добавя се копривата, а след 2-3 минути и оризът. Слагат се доматите, посолява се на вкус и се налива водата от попарването. Ако е необходимо, се долива още вода.
Към края на готвенето се слагат подправките – магданоз, джоджен, девисил. Оставя се супата да се свари до готовност. Супата се отнема от котлона и се застройва.
В отделна купа се разбиват яйцата и киселото мляко. Постепенно, при непрекъснато бъркане, към застройката се налива по малко от супата. След като се изравнят температурите, застройката се прибавя в тенджерата със супа от коприва. След сервиране, който желае, може да си сложи кисело мляко или сирене.
За Виолета храната е удоволствие, изкуство и развлечение. Обича да разказва в рецепти кулинарните си преживявания в Италия, Тайланд, Англия, Франция, Япония, Бразилия и всички прекрасни кътчета по света и у нас, които е имала шанса да посети.