Ризото ала Путанеска с бурата

24Kitchen​

Ризото ала Путанеска с бурата е вълнуваща комбинация от класически италиански вкусове и изтънченост. Тази рецепта съчетава пикантния характер на соса путанеска от маслини, каперси, аншоа и домати с нежната текстура на ризотото, като завършекът е кадифената бурата, която се разтапя върху горещото ястие, придавайки му божествен завършек.

Идеална за романтична вечеря или впечатляваща трапеза с приятели, ризото ала Путанеска с бурата обещава едновременно интензивен вкус и елегантност в една чиния. Готови ли сте да се потопите в италианската кухня с модерна нотка? 🍽️

Ризото ала путанеска с бурата

Ризото ала путанеска с бурата

Лука Чиано
Време за готвене: 30 минути
Ястие: Основно
Кухня: Италианска
Порции:4

Необходими продукти:
  

  • 300 г ориз (карнароли)
  • глава лук
  • 80 г масло (безсолно)
  • ½ в.ч. бяло вино
  • 150-200 мл доматен сос (с босилек)
  • 60 г маслини (натурални)
  • 5 бр. филе от аншоа (маринована)
  • 3 с.л. каперси (бейби)
  • 1200 мл зеленчуков бульон
  • 60 г пармезан
  • 1 с.л. прах от магданоз
  • зехтин
  • сол
  • черен пипер

Начин на приготвяне:

В дълбок тиган сипете 1 с.л. зехтин и 25 г масло. Щом маслото се разтопи, добавете нарязания на ситно лук и щипка сол. Гответе докато лукът омекне. Добавете целите филенца аншоа и разбъркайте. След това добавете ориза и го „запечете“ за 1-2 минути, като разбърквате непрекъснато. Добавете бялото вино и изчакайте то да се изпари.

Покрийте ориза с топъл бульон. В тенджера поддържайте бульона топъл през цялото време на готвене на ризотото. Щом оризът поеме бульона, добавете нов черпак бульон. Разбърквайте внимателно. Продължете да добавяте бульон черпак по черпак в продължение на 16-18 минути, докато оризът се сготви „ал денте“. По средата на готвенето добавете доматения сос и нарязаните маслини и разбъркайте.

Щом оризът е готов, дръпнете от огъня и добавете останалото масло и настъргания пармезан. Разбъркайте. След това разклатете тигана напред-назад.

Сервирайте ризотото ала Путанеска с бурата в плоски чинии. Когато сипете порция ризото, ударете няколко пъти чинията отдолу. По средата на всяка порция поставете топка бурата, като я разкъсате леко. Поръсете с каперси, предварително изпържени в олио, магданоз на прах* и зехтин.

* Разпръснете листата на 1 връзка магданоз в тавичка и сушете във фурна на 80 градуса за 2-3 часа. След това смелете магданоза фино.

24Kitchen​

Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *