Ако се питате как да приготвите телешко, ето една рецепта за крехки телешки гърди в доматен сос с нахут и селъри. Знам, че мнозина си слагат спирачки да приготвят рецепти с телешки гърди, защото се опасяват, че няма да станат крехки. Донякъде са прави.
До голяма степен обаче това зависи от месото, което ще използвате за рецептата с телешки гърди – колко старо е животното. Можете да използвате и месо от млечно теле, като тогава просто трябва да намалите времето за топлинна обработка.
Аз заложих на телешки гърди, които пекох дълго в бульон и станаха наистина крехки. Някои „запечатват“ гърдите преди да ги пекат, този път аз не го направих. И въпреки това рецептата е много сполучлива. За гарнитура приготвих варен нахут със селъри. Можете да сварите сух нахут, докато готвите гърдите, а можете и да използвате консервиран нахут в буркан. Оставям това на вас да решите.
Вкусна идея от Меrudia.bg
Телешки гърди в доматен сос с нахут и селъри
Необходими продукти:
- 1½ кг телешки гърди
- 2 скилидки чесън
- 500 г домати (настъргани)
- ½ ч.л. черен пипер
- ½ ч.л. брашно от сушени манатарки
- 1 бр. дафинов лист
- 2 ч.ч. зеленчуков бульон
- сол (на вкус)
- 3 с.л. олио или зехтин
За гарнитурата:
- 500 г нахут (от буркан или 1 ч.ч. сух)
- 1 стрък селъри
- 1 с.л. зехтин
- сол (на вкус)
- черен пипер (на вкус)
Начин на приготвяне:
Телешките гърди се осоляват, поръсват се с черен пипер, слагат се дафинов лист и сушена манатарка и се поставят в намаслен гювеч.
Прибавят се нарязания на ситно чесън и зеленчуковият бульон. Гювечът се слага в студена фурна, която се загрява до 200 градуса за 40 минути. След това градусите се намаляват на 170 и се пече още час и половина.
Проверете дали телешките гърди са омекнали и при необходимост добавете още топъл бульон или вода и продължете да печете до полуготовност.
Когато гърдите омекнат ги обезкостете, върнете ги в бульона. Полейте телешките гърди с настърганите домати. Печете още около 45 минути с капак.
За гарнитурата сварете нахута в подсолена вода до готовност. Прецедете, овкусете със зехтин, сол, черен пипер и нарязаното селъри. Поднесете готовите телешки гърди в доматен сос с нахут и селъри! Добър апетит!
За Виолета храната е удоволствие, изкуство и развлечение. Обича да разказва в рецепти кулинарните си преживявания в Италия, Тайланд, Англия, Франция, Япония, Бразилия и всички прекрасни кътчета по света и у нас, които е имала шанса да посети.