Печена скаморца със спек и домати

24Kitchen​

Ако търсите лесно, но впечатляващо предястие с автентичен италиански вкус, печената скаморца със спек и домати е идеалният избор. Това ястие съчетава деликатната млечна текстура на скаморцата с хрупкавата соленост на спек – традиционен италиански сухо пушен свински бут. Добавените сочни домати внасят свежест и баланс, а при печенето всички съставки се обединяват в изкушаваща хармония от вкусове.

Тази рецепта е перфектна както за бърза вечеря, така и за стилно предястие, което ще впечатли вашите гости. Готова само за няколко минути, тя носи духа на италианските ресторанти и е чудесно допълнение към чаша вино.

Печена скаморца със спек и домати

Печена скаморца със спек и домати

Лука Чиано
Време за готвене: 30 минути
Course Предястие
Cuisine Италианска
Порции:4

Ingredients
  

  • 4 бр. скаморца (бяла)
  • 60 г спек
  • 200 г чери домати (различни цветове)
  • 10 бр. босилек (листа)
  • 4 бр. филии хляб (с квас)
  • ½ бурканче сладко (от домати, чили и босилек)
  • сол (на вкус)
  • черен пипер (на вкус)
  • 30 мл зехтин

Начин на приготвяне:

Поставете скаморцата с тясната ѝ страна с лице към вас и отрежете 1 парче от края ѝ. Така ще се образува една плоска страна. Поставете легнало сиренето с отрязаната страна нагоре. С помощта на лъжичка за пъпеш издълбайте вътрешността. Подгответе и останалите 3 бр. скаморца по същия начин.

Нарежете спека на ситни кубчета, като отстраните кожата му. Доматите нарежете на кръгчета, половинки и четвъртинки. Нарежете на парченца и отрязаните парчета скаморца.

Напълнете издълбаната скаморца, като редувате резен домат, листо босилек, кубчета спек и парче скаморца. Поръсете със сол и черен пипер и тънка струйка зехтин. Подредете пълненото сирене в тавичка, постлана с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 220 градуса 6-8 минути.

Поръсете филиите хляб със зехтин и ги запечете в загрят грил-тиган от двете страни, докато се образуват резки.

Върху всяка филия печен хляб поставете пълнена скаморца. Гарнирайте със сладко от домати. Поръсете с черен пипер и зехтин.

24Kitchen​

Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *