Овчарска салата с чеснов сос

След 5

Доматът e храстовидно многогодишно растение с кратък живот, което се отглежда едногодишно. Любопитно е, че доматите са растение от семейство Картофови. Подобно на картофите, и доматите произлизат от Южна Америка, и по-точно западното крайбрежие на континента и островите Галапагос.

Култивацията на доматите обаче се случила по на север в Централна Америка (днешно Мексико), където местните индианци свързвали новия зеленчук с важния за тях по онова време зарзават – томатильо (мексикански зелен псевдодомат). Името „домат“ произлиза от думата „томалт“, с която ацтеките наричали червения зарзават, когато го представили пред испанските търговци.

Необходими продукти:
150 г домати
150 г краставица
300 г печени чушки
1 връзка пресен лук
150 г мариновани гъби
150 г сирене
150 г шунка
150 г кашкавал
4 бр. твърдо сварени яйца
3-4 с.л. зехтин
1 връзка магданоз
сол
7-8 бр. маслини за украса
за чесновия сос:
1 майонеза
1/2 кофичка кисело мляко
1 опаковка чесън на прах

Начин на приготвяне:
Отцедете гъбите от маринатата, нарежете шунката и кашкавала на кубчета, краставиците на полумесеци, доматите на кубчета, чушките на ивици, лукът и магданоза на дребно, яйцата на ситно.


Сместа се разбърква леко, подправя се на вкус с олио и сол.

Изсипва се в чиния и се поръсва с настърганите сирене. Отстрани на кръга слагаме пресен лук нарязан на дребно и отгоре маслини. Поливаме с чеснов сос.

След 5

© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-четените днес

СЛЕД ПЕТ

Изпрати рецепта

Най-новите

СЛЕД ПЕТ

Последвай ни

СЛЕД ПЕТ