Времето постепенно застудява, есента дойде и с нея идва време за вкусни топли и засищащи яхнии. Тази седмица в рубриката „Вкусни изкушения“ ще ви предложа рецепта за страхотна, апетитна и ароматна яхния с агнешко месо и зеленчуци. Ястието се приготвя лесно и си заслужава да се опита.
Четете всеки понеделник „Вкусните изкушения на Сия“
Яхния с агнешко и зеленчуци
Необходими продукти:
- 1 кг агнешко месо (врат или ребра)
- 4 бр. картофи
- 2 глави лук
- 1 бр. моркови
- 1 с.л. доматено пюре
- 1 бр. домати
- 1 с.л. червен пипер (пушен)
- сол (на вкус)
- черен пипер (на вкус)
- 1 кубче бульон (зеленчуков)
- 1 ч.л. девесил
- 1 щипка чубрица
- 2 с.л. зехтин
- 3 стръка магданоз
Начин на приготвяне:
Сложете месото да се свари в 3 литра вода до готовност. Трябва да се отделя от кокала. Ако имате тенджера под налягане, ползвайте нея. Отцедете бульона и го отделете настрана.
Почистете картофите, лука и моркова. Нарежете ги на по едро.
Сложете зехтина в тенджера на котлона. Запържите картофите и моркова.
Разбъркайте и гответе 5 минути, след което добавете лука. Пържете до златисто. Добавете доматеното пюре, червения пипер и обеления, нарязан домат на ситно. Посолете и разбъркайте.
Запържете за кратко, след което сипете около литър и половина от бульона, който отделихте от варенето на месото, и сложете и кубче зеленчуков бульон. Разбъркайте и сложете капака. Оставете да къкри на средна температура около 15-20 минути, като периодично разбърквате.
По желание обезкостете месото, може да го оставите и с кокалчетата. Добавете го към яхнията. Сложете подправки на вкус и разбъркайте.
Оставете яхнията да поври още 5 минути и изключете. Накрая поръсете с магданоз.
Още рецепти на Сия може да откриете в страницата ѝ „Експлозия от вкусове и аромати“
Това е София! София Рибагина! Всички в кулинарните групи обаче я познават като Сия или Муцунка. Предпочита домашно приготвената храна, избягва полуфабрикатите и консервираните продукти. Признава си, че обожава всичко, направено от тесто – прясно изпечен хляб или красива пухкава питка.