Предците ни са използвали чесъна още 2300 години преди нашата ера. Горещината и влагата, змиите и скорпионите, стършелите – всичко това заедно с многобройните болести и отсъствието на антибиотици били бедствията на древните. И тук на помощ идвал чесънът.
Шумерите използвали неговата настойка като температуропонижаващо средство, отварата – като слабително, емулсията – при разтегнати мускули. Освен това на основата на чесъна била приготвяна отвара, която увеличавала смелостта на войниците по време на битки. По-късно към това растение се пристрастили и гърците. Смесвайки чесъна с опиум античните ескулапи го използвали като упойка по време на операция.
Необходими продукти:
5-6 млади картофа (средно големи, с тънка кора)
3 скилидки чесън
30 г краве масло
2 с.л. зехтин
сол на вкус
черен пипер по желание
Начин на приготвяне:
Измийте картофите много добре, след което направете напречни прорези през 3-4 мм, почти до кората. Нарежете чесъна на тънки филийки и ги поставете в прорезите. Отгоре сложете парче масло и напръскайте със зехтин. По желание може да овкусите с морска сол и черен пипер.
Печете на 200 градуса във фурната с вентилатор. След около 50 минути (зависи от големината на картофите) може да сервирате.
© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!