Днес в рубриката „Вкусни изкушения“ ви предлагам да си сготвите една истинска класика, традиционна за българската кухня. Едва ли има някой, който се затруднява с приготвянето на супа топчета и аз със сигурност не откривам топлата вода, но ви давам идея, защото тази супа можем да хапваме независимо от сезона, в който сме. Чудесно простичка, апетитна и засищаща – тя се нарежда на челно място в класацията ми за най-вкусни супи.
Четете всеки понеделник „Вкусните изкушения на Сия“
Моята супа топчета
Необходими продукти:
- 400 г кайма (смес)
- 1 глава лук (малка глава)
- 1 щипка чубрица
- 1 шепа ориз
- 1 бр. картофи (голям)
- 1 бр. моркови
- 1 бр. червена чушка
- магданоз
- 3 с.л. олио
- лимон
- черен пипер (на вкус)
- сол
- 1 кубче бульон (зеленчуков)
- лют пипер (по желание)
- 1 шепа фиде
За застройката:
- 1 бр. жълтък
- 1 к.л. оцет
- 200 г кисело мляко
- сол
Начин на приготвяне:
Сложете вода в тенджера и поставете на котлона да заври. Омесете каймата с чубрица, черен пипер, накълцан на ситно кромид или пресен лук и шепа измит ориз. Оформете с ръка малки топчета и ги сложете в чиния.
Почистете зеленчуците и нарежете на дребно. Като заври водата, разтворете бульончето в нея и сложете олио, картофите, чушката и моркова. Разбъркайте, оставете да кипне отново и пуснете внимателно топчетата едно по едно.
Намалете котлона на средна температура и варете до готовност на зеленчуците и каймата, като периодично разбърквайте и отстранявайте образувалата се пяна по повърхността на супата.
През това време направете застройката. Разбиете жълтъка с киселото мляко, оцет и сол. Десетина минути преди готовност на супата, добавете една шепа фиде, черен пипер и сол на вкус и разбъркайте.
Накрая добавете застройката, като предварително темперирайте, за да не се пресече. За целта към приготвената застройка сипете на тънка струйка от бульона на супата, като бъркате непрекъснато и енергично.
Добавете няколко черпака от течността, докато температурите на двете смеси се изравнят и чак след това изсипете внимателно застройката в тенджерата, разбъркайте, поръсете с нарязан магданоз и махнете от котлона.
При поднасяне сложете резен лимон и поръсете с лют пипер по желание.
Още рецепти на Сия може да откриете в
страницата ѝ „Експлозия от вкусове и аромати“
Това е София! София Рибагина! Всички в кулинарните групи обаче я познават като Сия или Муцунка. Предпочита домашно приготвената храна, избягва полуфабрикатите и консервираните продукти. Признава си, че обожава всичко, направено от тесто – прясно изпечен хляб или красива пухкава питка.