Салатата айсберг е зеленчук тип зелена салата, който принадлежи към семейството на марулите. Познат е в европейските страни отдавна, но едва в последните години набира популярност и в нашата страна. Айсбергът се характеризира с отлични вкусови качества, малко калории и много витамини. Освен всичко друго, тази салата е много по-издръжлива от обикновената маруля.
Рецептата е част от конкурса „Зеленото е най-модерно“
Необходими продукти:
5-6 листа салата айсберг
1/3 краставица
3-4 с.л. сладка царевица от консерва (може и замразена)
1 с.л. каперси
50 г синьо сирене
50 г кашкавал (или друг вид жълто сирене)
крутони
за дресинга:
3 с.л. майонеза
1 ч.л. горчица
1 с.л. балсамов оцет
магданоз
сол
сух риган
сух босилек
Начин на приготвяне:
В подходящ съд се нареждат продуктите, както следва: почистена и накъсана на не много големи парчета салата айсберг, нарязаните на кръгчета краставица, царевицата, каперсите и нарязаните на кубчета синьо сирене и кашкавал.
За приготвяне на дресинга – разбърквате добре майонезата и горчицата заедно със солта, като след това прибавяте балсамовия оцет, ситно нарязания магданоз, ригана и босилека. Разбърква се добре до получаване на хомогенна смес и непосредствено преди сервиране са залива салатата, като най-отгоре се поръсват крутоните.
Автор: Деница Драгоева
© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!