Ако основното ви вече е готово, но все още се суетите в кухнята и се чудите какво още ви липсва, за да бъде трапезата пълна, ето едно от възможните решения. Прекрасна италианска рецепта за фокача с аромат на маслини. Добър апетит! 🙂
Начин на приготвяне:
Пресяваме брашното в дълбока купа. Правим кладенче в средата. Стопляме леко водата и в нея слагаме маята и щипка захар. Оставяме настрана, покрито с кухненска кърпа да шупне. Прибавяме водата с маята и захарта при брашното. Прибавяме в купата и зехтина с щипка сол.
Замесваме меко тесто върху набрашнена маса. Намазваме купа с малко зехтин и слагаме тестото. Намазваме и него, покриваме тестото с кърпа за 30 минути, за да втаса. След като втаса го оформяме с ръце в обла форма. Притискаме формата.
Слагаме го в тава, застлана с хартия за печене. Намазваме повърхността с малко зехтин и поръсваме с розмарин. На места върху тестото правим дупчици с пръст, които внимателно запълваме с маслинова паста. Общо за намазванията отива не повече от 2-3 с.л.
Печем на 180 градуса в загрята фурна. След като се опече, вадим фокачата и я увиваме с кърпа, да си запази топлината. При сервиране режем на квадрати. Към фокачата поднасяме 3 плочки сирене.
© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!