Печена риба по балийски

24Kitchen​

Може би остров Бали не ни се струва толкова близка дестинация за пътуване. Често преглеждаме опциите за почивка там, но колко от нас правят резервация? Вероятно процентът е доста малък.

Затова пък нищо не ни пречи да разглеждаме, а защо не и да си приготвим нещо вкъщи. Ако разполагаме с рецепта, можем да се пренесем където си пожелаем. Днес отиваме точно там – на Бали. 🙂

Печена риба по балийски

Печена риба по балийски

Джъстин Скофийлд
Време за готвене: 50 минути
Ястие: Основно
Кухня: Балийска
Порции:4

Необходими продукти:
  

  • 2 бр. риба (300-400 г, барамунди или снапер)
  • ч.ч. кокосово масло
  • 6 бр. лук (лилав, шалот)
  • 6 скилидки чесън
  • 5 см джинджифил (корен)
  • 5 бр. листа от лайм
  • 10 бр. листа от къри
  • 3 стръка лимонена трева
  • 4 бр. червена чушка (люти, дълги)
  • 2 бр. червена чушка (люти, "птиче око")
  • ½ ч.ч. кокосов чипс (запечен)
  • 1 ч.л. паста от стриди
  • 2 ч.л. захар
  • 1 с.л. рибен сос
  • сок от лайм
  • 400 мл кокосово мляко
  • пресен лук
  • люта чушка
  • кориандър (няколко стръка)

Начин на приготвяне:

В тиган загрейте кокосовото масло и добавете нарязания на полумесеци лук и нарязаните на тънки филийки скилидки чесън. Добавете нарязаните на ситно листа кафир лайм и люти чушки (без семките). Изрежете зелената част на лимонената трева и начукайте бялата част с чукчето от хаванче. Начупете я  с ръце и я добавете в тигана. начупете и пастата от скариди. Добавете и нарязания на пръчици джинджифил. Запържете всичко за 3-4 минути, до омекване, като разтръсквате тигана периодично.

Пресипете половината смес в чиния и я оставете да изстине.  Върнете тигана с останалата част върху котлона. Добавете кокосовото мляко и оставете да ври 5-10 минути, докато сместа се сгъсти.

Прецедете соса през фина цедка и върнете съда върху котлона. Добавете рибен сос, захар и сок от лайм. Разбъркайте. Пресипете в купичка.


Изрежете опашките и перките на рибите (предварително почистени и измити) с ножица. Напълнете ги с отделената смес и ги затворете с помощта на дървени шишчета. Намажете рибите добре с мазнина.

Загрейте силно тиган с незалепващо покритие и огнеупорна или сваляща се дръжка. Поставете рибите в тигана и печете по 2 минути от всяка страна. Поставете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 10-12 минути.

Поставете цяла риба в чиния. Поръсете със запечен кокосов чипс, нарязани пресен лук и люта чушка под ъгъл и листа кориандър. Сервирайте със соса.

24Kitchen​

Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *