Панетонето е италиански коледен сладкиш, който в голяма степен напомня на нашия козунак. Основните разлики са в по-дългото втасване, по-малкото месене и най-вече кръглата форма и типичната височина на сладкиша.
Вече и у нас стана популярно да се подарява този сладкиш около Коледа и ако и на вас ви е останал някой покрай празниците, ето една рецепта, с която можете да му вдъхнете нов живот.
Четете всяка сряда „Вкусноландия с Анелия“
Начин на приготвяне:
Нарязваме сладкиша на големи плоски парчета. Поставяме ги в подходяща тавичка, като леко ги застъпваме. Разбиваме яйцата със захарта и към тази смес добавяме млякото и ванилията.
Тук е моментът да добавим шоколад или сладко, ако сме решили. Заливаме сладкиша с течната смес.
Печем на 170 градуса за около 25-35 минути. Може да се хапва както топъл, така и охладен, чист или с добавка от сладолед, някакъв сироп или шоколадов топинг. Да ви е сладко!
Анелия е магистър по „Финанси“ и (в свободното си от готвене време) работи като „Експерт стопански и финансови анализи“ в международна компания. Въпреки че идва от град край морето, не морската храна, а десертите са нейната най-голяма страст.