Не са малко държавите, в които рецептата за шакшука се смята за традиционна. Едно е сигурно и то е, че това лесно за приготвяне ястие е много вкусно. Поднася се с арабска питка или обикновен хляб. Според някои, наподобява българския миш-маш, но ние не сме много съгласни с това твърдение. Опитайте!
Пушена шакшука със спанак
НадияНеобходими продукти:
- 3 с.л. зехтин
- 2 скилидки чесън
- 2 стръка пресен лук
- ½ ч.л. сол
- 1 с.л. доматено пюре
- 4 бр. домати
- 2 с.л. кимион (семена)
- 1 ч.л. червен пипер (пушен)
- 200 г спанак (бейби листа)
- 4 бр. яйца
- 1 ч.л. лют пипер (едър)
За сервиране:
- кисело мляко
- 4 бр. филии хляб (с квас)
Начин на приготвяне:
В дълбок тиган загрейте зехтина и в него запържете нарязания на ситно чесън до златисто. Добавете нарязания на тънки кръгчета пресен лук, сол и доматено пюре. Разбъркайте и запържете за 5 минути. Ако е необходимо, добавете 2 с.л. вода.
Добавете нарязаните на едро домати, пушения червен пипер и семената кимион. Гответе 1-2 минути и добавете листата спанак.
Щом спанакът се свие и омекне, оформете 4 кладенчета в сместа и чукнете яйцата в тях. Поставете капак и гответе 2-3 минути. Поръсете лютия червен пипер върху яйцата и дръпнете от огъня.
Запечете филиите хляб в грил-тиган. Сервирайте топлата пушена шакшука със спанак с топлия хрупкав хляб.
Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.