Думата „кавърма“ е от турски произход и означава „запържен“. Най-често това ястие съдържа месо (свинско и/ или пилешко), лук, чубрица, чушки, пипер, сол. В българската кухня вариантите за кавърма са много разнообразни, но аз днес ви представям една традиционна Свинска кавърма.
Четете всяка сряда „Вкусноландия с Анелия“
Свинска кавърма
Необходими продукти:
- 500 г свинско месо
- 2 гл. лук
- 250 г гъби
- 3 с.л. червено вино
- 1 к.ч. доматено пюре
- 2 ск. чесън
- сол
- черен пипер
- чубрица
- червен пипер
За гарнитурата:
- 1 ч.ч. ориз
- 1 к.л. вегета или 1/2 кубче бульон
- магданоз
Начин на приготвяне:
Сваряваме ориза с универсалната подправка. Запържваме месото, нарязано на кубчета и го изваждаме. Запържваме в същия съд чесъна, лука и гъбите и добавяме доматеното пюре и подправките.
Връщаме месото и добавяме червеното вино. След като сместа заври, слагаме капак на съда и оставяме на котлона да ври до готовност на месото. Гарнираме с ориза и стръкчета магданоз.
Анелия е магистър по „Финанси“ и (в свободното си от готвене време) работи като „Експерт стопански и финансови анализи“ в международна компания. Въпреки че идва от град край морето, не морската храна, а десертите са нейната най-голяма страст.