Свинска кавърма

Думата „кавърма“ е от турски произход и означава „запържен“. Най-често това ястие съдържа месо (свинско и/ или пилешко), лук, чубрица, чушки, пипер, сол. В българската кухня вариантите за кавърма са много разнообразни, но аз днес ви представям една традиционна Свинска кавърма.

Четете всяка сряда „Вкусноландия с Анелия“

Свинска кавърма

Анелия Терзиева
Време за готвене: 1 час
Ястие: Основно
Кухня: Българска
Порции:4

Необходими продукти:
  

  • 500 г свинско месо
  • 2 гл. лук
  • 250 г гъби
  • 3 с.л. червено вино
  • 1 к.ч. доматено пюре
  • 2 ск. чесън
  • сол
  • черен пипер
  • чубрица
  • червен пипер

За гарнитурата:

  • 1 ч.ч. ориз
  • 1 к.л. вегета или 1/2 кубче бульон
  • магданоз

Начин на приготвяне:
Сваряваме ориза с универсалната подправка. Запържваме месото, нарязано на кубчета и го изваждаме. Запържваме в същия съд чесъна, лука и гъбите и добавяме доматеното пюре и подправките.


Връщаме месото и добавяме червеното вино. След като сместа заври, слагаме капак на съда и оставяме на котлона да ври до готовност на месото. Гарнираме с ориза и стръкчета магданоз.

svinska-kavarma_2
Анелия Терзиева

Анелия е магистър по „Финанси“ и (в свободното си от готвене време) работи като „Експерт стопански и финансови анализи“ в международна компания. Въпреки че идва от град край морето, не морската храна, а десертите са нейната най-голяма страст.


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *