© След 5© След 5© След 5
  • За нея
  • За него
  • Музика
    Музикални новини, концерти на любими изпълнители, нови сингли. Всичко за музиката, събрано на едно място.Музикални новини, концерти на любими изпълнители, нови сингли. Всичко за музиката, събрано на едно място.
     
    Музикални новини, концерти на любими изпълнители, нови сингли. Всичко за музиката, събрано на едно място.

    Топ новини

    СЛЕД ПЕТ
    Антон Котас избра "Blue Christmas" за своята коледна изненада

    Антон Котас избра „Blue Christmas“ за своята коледна изненада

    Ан-Мари със свежа нова версия на коледния хит "Merry Xmas Everybody"

    Ан-Мари със свежа нова версия на коледния хит „Merry Xmas Everybody“

    Никой не е сам на Коледа с Шер и "Christmas Is Here"

    Никой не е сам на Коледа с Шер и „Christmas Is Here“

    Горещо

    СЛЕД ПЕТ
    Chambao празнуват 25 години на сцена с два летни концерта в България
    15.12.2025
    Ново в плейлиста на СЛЕД 5: Лъчо и Светлин Къслев с „Безцветни очи“
    13.12.2025
    Scorpions се завръщат у нас с юбилейно шоу
    09.12.2025
    Дамян Попов и Миа подаряват нов живот на „Коледен звън“
    08.12.2025
  • Свободно
  • Известните
    • Историите на успеха
    • Рожденикът днес
    • През ключалката
    • Споделено
  • Вкусно
  • Факти
  • Мистерия
    МистерияВиж още
    Финалът на годината е щедър към три зодиакални знака
    Финалът на годината е щедър към три зодиакални знака
    08.12.2025
    Три зодии влизат в декември с най-силната енергия
    Три зодии влизат в декември с най-силната енергия
    28.11.2025
    Кои са най-добрите съпруги и майки в зодиака?
    Кои са най-добрите съпруги и майки в зодиака?
    27.11.2025
    лидери
    Зодиите, обречени да бъдат лидери
    24.11.2025
    Големият потоп - истините, които науката се страхува да потвърди
    Големият потоп – истините, които науката се страхува да потвърди
    19.11.2025
  • Игра
© След 5© След 5
  • За нея
  • За него
  • Музика
  • Свободно
  • Известните
  • Вкусно
  • Факти
  • Мистерия
  • Игра
Търсене
  • За нея
  • За него
  • Музика
  • Свободно
  • Известните
    • Историите на успеха
    • Рожденикът днес
    • През ключалката
    • Споделено
  • Вкусно
  • Факти
  • Мистерия
  • Игра
Последвай ни
  • 10-ТЕ НАЙ
  • СЛУШАЙ MUZAICA.FM
© "Меломан БГ" ЕООД

Кулинарна география: любимите храни на американците

Михаела Иванова
Михаела Иванова
14.06.2016
Сподели във

Пържени картофки, хамбургери, кока кола! Това е асоциацията, която правят повечето хора, когато чуят за Американска кухня. За някои тя е най-добрият синоним за неправилно хранене и бързо затлъстяване. Други я асоциират с манията по био продукти.

Хората казват, че Америка е страна на неограничените възможности. Да, така е! Освен това тя е изпълнена с най-разнообразни вкусове. Като започнем с полуфабрикатите, минем през невероятно ароматните телешки стекове и завършим с разнообразието от рибни специалитети. Трябва да се докоснеш до тази кухня и култура, за да я разбереш!

US-food-13

Всеки щат е специален сам по себе си, защото притежава различна кухня, различни закони и различна култура. Последното си лято прекарах в щата Масачузетс, Кейп Код. Като човек, на който кулинарията заема огромна част от живота, отивайки на това място се чувствах като истински откривател!

Имах възможност да работя в малко магазинче за риба. Нека думата „малко“ не ви заблуждава. Там открих един нов свят! Незабравимо време, което промени завинаги отношението ми към морската храна!

US-food-1
US-food-12

За пръв път опитах лобстер (омар) в толкова разновидности, а също и много видове риба и миди. Освен прясната риба, имахме прозорче за „fish and chips“.

Моят личен фаворит стана омарът! Спечели ме не само с интересната си анатомия, легендите и противоречивите мнения за консумирането му, но и заради разнообразните вариации на приготвяне.

US-food-2

Знаете ли, че зъбите на лобстера се намират в стомаха, но тъй като той е в голяма близост с устата му, често биват обърквани? Да, аз също не го знаех! 🙂

Носят се много легенди за тези водни обитатели. Например евреите отказват да ги ядат, защото според тях това са „прасетата на океана“. Защитниците на животните от своя страна твърдят, че готвенето на омар е нехуманно, тъй като се слага жив във вряща вода. Нека ви успокоя – поради факта, че омарът няма мозък, той не може да изпитва болка!

US-food-3

Ако съм събудила любопитството ви достатъчно, вероятно в главата ви се върти само един въпрос – как да го сготвим? В рибния магазин предлагахме няколко варианта: 1. жив омар, 2. сварен омар, 3. колд лобстер рол, 4. хот лобстер рол и 5. лобстер динар. В зависимост от големината на лобстера, той се вари определено време.

US-food-4

И за двата вида ролове, след сваряване, месото се вади.

За Колд рола месото се нарязва на ситни парченца и се смесва с майонеза, бял пипер, сол, селари. Взема се питка за хот дог и се намазва с масло и от двете страни, леко се запича и се пълни със сместа.

US-food-5

За Хот лобстер рол отново има запечена питка, но пълна само с топло месо от омара залято с разтопено горещо масло. Лобстер динар представлява цял сварен омар, купичка с разтопено масло, и разбира се пържени картофки и лучени кръгчета.

Друго нещо, което опитах за пръв път бяха ойстерите или по-познати в България като стриди. Този вид миди се ядат най-често сурови или пържени. Има специална машина за отварянето им. Ние ги предлагахме отворени, сложени върху лед, плюс лимон и табаско. Имахме няколко различни океански вида – по-солени или по-сладки.

US-food-6

Нека не забравяме и пушената риба! Как се приготвя тя? Това е не много бърз процес. Първо рибата се нарязва на парчета, после се измива хубаво и се овалва в смес (кафява захар, бял пипер, морска сол, червен пипер), нарежда се на решетки и се слага в хладилника за една нощ. На следващия ден се измива от сместа и се слага в машината за пушене.

US-food-7
US-food-8

И накрая, но не на последно място, нека отново споменем неповторимите телешки стекове. Както и да ви звучи, никъде на друго място телешкото няма такъв вкус! Има различни видове стекове, кой от кой по-вкусен. Барбекюто е неизменна част от американската култура. Телешки стек на барбекю, малко гриловани аспержи… Ммм… Какво повече може да иска човек!?

US-food-9
US-food-10
US-food-11

Това е само малка част от необятния кулинарен свят на Америка…

Михаела Иванова
Михаела Иванова

Ако лицето на Михаела ви е познато, то със сигурност сте гледали първия сезон на шоуто „MasterChef“ по bTV. Стига до него след като натрупва значителен опит в рибен ресторант в САЩ, където научава много за готвенето. В кухнята обаче не рибата, а сладкарството ѝ носи най-голямо удоволствие.


Свързани:мидиомарипушена рибарибастридителешко месо
Предишна Пица от лимец
Следваща Сладкиш с банани
Няма коментари

Вашият коментар Отказ

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Най-новите

СЛЕД ПЕТ
Chambao празнуват 25 години на сцена с два летни концерта в България

Chambao празнуват 25 години на сцена с два летни концерта в България

15.12.2025
Здравословни навици по-евтини от сутрешното кафе

Здравословни навици по-евтини от сутрешното кафе

15.12.2025
Антон Котас избра "Blue Christmas" за своята коледна изненада

Антон Котас избра „Blue Christmas“ за своята коледна изненада

15.12.2025
Как да помогнем на акумулатора в студените зимни утрини?

Как да помогнем на акумулатора в студените зимни утрини?

15.12.2025
Руло с наденица и спанак

Руло с наденица и спанак

15.12.2025

Стани автор в © След 5

Последвай ни

СЛЕД ПЕТ
FacebookLike
XFollow
InstagramFollow
ThreadsFollow
Избери любимите си световни хитове

Избери любимите си световни хитове

Избери любимите си поп-фолк хитове

Избери любимите си поп-фолк хитове

Избери любимите си БГ хитове

Избери любимите си БГ хитове

Най-четените днес

СЛЕД ПЕТ
Как да помогнем на акумулатора в студените зимни утрини?

Как да помогнем на акумулатора в студените зимни утрини?

15.12.2025
Кое е най-опасното нещо в кухнята?

Кое е най-опасното нещо в кухнята?

14.12.2025
Ароматните свещи били по-опасни от цигарения дим

Ароматните свещи били по-опасни от цигарения дим

13.12.2025
Райна Кабаиванска

15 декември: Честит рожден ден, Райна Кабаиванска!

15.12.2025
Какво трябва да знаете за ендометриозата?

Какво трябва да знаете за ендометриозата?

14.12.2025
Руло с наденица и спанак

Руло с наденица и спанак

15.12.2025
Учени: яжте по-твърди храни за по-лесно отслабване

Учени: яжте по-твърди храни за по-лесно отслабване

13.12.2025
4 храни, които нямат място в хладилника

4 храни, които нямат място в хладилника

19.03.2024

Избрано

СЛЕД ПЕТ
татусите

Във форма и след 30: какво не трябва да забравяме?

Виктор Любомиров
03.12.2025
Синдром на най-голямата дъщеря: защо днешните деца страдат от него?

Синдром на най-голямата дъщеря: защо днешните деца страдат от него?

Ростислава Караджова
17.11.2025
Защо и ниското кръвно налягане е опасно?

Защо и ниското кръвно налягане е опасно?

09.12.2025
Лесна фокача без месене

Лесна фокача без месене

19.11.2025
Богдан Томов

6 декември: Честит рожден ден, Богдан Томов!

06.12.2025
© След 5

© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна…
Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване!
Защото истинският живот започва © След 5!

 

Нашите автори
Контакти

Условия
Реклама
Партньори

© "Меломан БГ" ЕООД
  • 10-ТЕ НАЙ
  • СЛУШАЙ MUZAICA.FM
 

    Welcome Back!

    Sign in to your account

    Username or Email Address
    Password

    Lost your password?