Чудодейният нар и неговите лечебни свойства


В хладните дни всеки от нас усеща носталгия по топлото лято и свежите, сочни плодове, които зреят тогава и на чийто вкус обичаме да се наслаждаваме. Нарът е отличен избор за набавянето на важни минерали и витамини, дори и през зимата. Този южен плод е не само вкусен, но и с красив външен вид. Може да се използва в много ястия и салати, а също така съдържа много полезни за човешкия организъм вещества. В различните култури дървото на нара се счита за свещено, защото символизира жените и плодородието и е забранено да се отсича. Плодът е силен антиоксидант, като редовният му прием предпазва от много заболявания. Нека в тази статия ви разкажем подробно за неговите лечебни ползи и свойства.

Външен вид и характеристики

Плодовете на нара са големи и сферични, разделени на 9–12 секции, които образуват гнезда. Във всяко гнездо се намират два реда зърна, обвити в сладко и сочно месо. Зрелият нар има червена, блестяща кора, която трябва да бъде твърда на допир, суха и с равномерен цвят. При избора и покупката на нар е важно да се обърне внимание на яркостта на кората, тъй като това е показател за зрялостта на плода. По-тежките плодове обикновено са по-сочни и узрели. Можете да проверите зрелостта на нара и като го почукате отвън. Зрелите плодове издават дълбок „кух“ звук, докато неузрелите издават тъп звук. Вкусът на зрелите нарове е сладък благодарение на монозахаридите и леко тръпчив поради танините, съдържащи се в него. Родината на нара е Северна Африка и Централна Азия, а той се отглежда в много субтропични региони, където е ценен заради своите качества.

Цветовете на нара, които са богати на яркочервения антоцианинов пигмент пуницин, намират широко приложение в производството на бои за различни тъкани, включително копринени, памучни, ленени и вълнени. Козметичната индустрия също така е открила ценността на нара. В продуктите на основата на този плод се съдържат активни съставки, които дълбоко подхранват кожата, придавайки ѝ желаната еластичност и мекота. Лечебните свойства на семената от нар са били известни още от Древността, споменавани в индийски ръкописи и гръцки текстове. В миналото втриванията и баните с нар са се използвали за борба със старчески петна, лунички, акне, както и за избелване на лицето и стимулиране на растежа на косата. Тези практики продължават да бъдат актуални и днес.

Истории и легенди

Зрелият нар може да съдържа над хиляда семена, което го е направило символ на плодородието и средство за лечение на безплодие в Древността. На Изток нарът е бил почитан като владетел на плодовете, а огненочервената му горна част, наподобяваща истинска корона, го отличава от останалите плодове. В много култури цветовете и плодовете на нара символизират богатство, изобилие и плодородие. В свещената книга на мюсюлманите – Коранът, се споменава, че в райската градина растат именно нарове. Според различни версии на библейската легенда за Едем именно с нар, а не с ябълка, змията е изкушила първата жена Ева.

Изображения на нарове са открити върху египетски пирамиди, древни византийски тъкани и в орнаментите на стените в древните гръцки и арабски храмове. Фараоните в Египет високо ценели прясно изцедения сок от нар, който пиели ежедневно, вярвайки, че той има чудодейни свойства, укрепващи както тялото, така и духа. Древните египтяни и асирийци често изобразявали нара като свещено дърво или „дърво на живота“ в своите скулптури. Пророкът Мохамед също познавал полезните качества на наровете и насърчавал тяхната консумация, вярвайки, че те помагат за освобождаване от завист и омраза. В гръцката митология нарът заема важно място, като древните гърци смятали, че консумацията му води до безсмъртие. Може би затова плодовете от нар според легендите са били любимата храна на боговете на Олимп. Днес, макар и да не вярваме в безсмъртието, никой не може да отрече уникалността и полезността на този плод, която нашите предци са оценили.

Какви са полезните свойства на нара?

Чудодейният нар и неговите лечебни свойства

В миналото нарът е бил известен като „лек за сто болести“. Сокът от нар е полезен за повишаване на хемоглобина и е особено ефективен в борбата с анемията. Кората и плодовете на нара притежават полезни свойства, което ги прави подходящи за лечение на диария, колит и ентероколит. Зърната на нара могат да понижат кръвното налягане. А изсушените ципи, добавени към чай, действат успокояващо на нервната система и подобряват качеството на съня. Отварата от кората на нара е полезна при различни възпалителни заболявания на бъбреците, черния дроб, очите, ушите, ставите и гинекологичните органи. Също така служи и като противоглистно средство. Изсушената кора на прах от плода може да се използва за лечение на пукнатини, изгаряния и драскотини.

Сокът от нар е богат на витамини C, K, E, B6, B9, B12, както и на множество аминокиселини и минерали като калций, фосфор, калий, магнезий, желязо, натрий, манган, силиций, сяра и хром. Екстрактът от нар притежава дезинфекционен ефект, което го прави подходящ за употреба при инфекциозни заболявания като билков антисептик. Освен това екстрактът от нар има диуретично и аналгетично действие, което го прави полезен при възпаление на бъбреците и цистит. Помага за премахване на плаката по зъбите, почиства устната кухина от бактерии, като по този начин намалява риска от заболявания на венците. Също така повишава нивото на хемоглобина в кръвта (протеин, съдържащ желязо, който транспортира кислород до тъканите на тялото) и следователно е много ефективен при лечение на анемия. Сокът от нар намалява възпалителните процеси, предотвратява инфекциозни и гъбични инфекции, дезинфекцира стомаха и червата и намалява риска от рак.


Как може да се консумира нарът?

Нарът безпроблемно може да бъде включен в менюто на диабетици. Концентрацията на захари в състава му е минимална и освен това те се неутрализират от други компоненти. Но все пак не трябва да злоупотребявате с този вкусен продукт, тъй като дори един плод на ден е достатъчен. Екзотичният нар, поради своите полезни свойства, има нискокалорично съдържание, богат е на полезни елементи, както и има способност да потиска глада, да активира метаболизма и уринирането. Също така е отличен продукт за диета, насочена към отслабване. Достатъчно е да изядете половин плод половин час преди хранене или да изпиете чаша сок от нар, за да се отървете по-лесно от наднорменото тегло.

Ако нямате здравословни проблеми, тогава периодично можете да си организирате периоди на гладуване, в които да консумирате само нар. Ако ядете плодовете заедно със семената, те спомагат за нормализиране на хормоналните нива, имат аналгетичен ефект по време на менструация, намаляват броя на горещите вълни по време на менопауза и предотвратяват депресията.

Има ли рискове от консумацията на нар?

Тест: любимият плод разкрива какви сме

Сокът от нар понижава кръвното налягане, така че пациентите с хипотония трябва да се въздържат от неговата консумация. Поради високата си киселинност приемът на сок от нар е противопоказан и за тези, които страдат от гастрит и пептична язва. Във всеки случай се препоръчва да пиете сок от нар, разреден с вода, тъй като киселият сок разяжда изтънения зъбен емайл.

Как се съхранява нарът?

При подходящи условия този плод може да се съхранява доста дълго време, но много зависи от температурата и сорта. Стайната температура (18–24 ℃) не е подходяща за дългосрочно съхранение – нарът може да изсъхне и да се развали, така че при такива условия трябва да се яде в рамките на една седмица. Най-добре е да оставите плодовете в хладилника, където могат да останат до два месеца при липса на висока влажност. Ако нарът вече е нарязан и обелен, тогава трябва да се консумира в рамките на два до три дни.

Приложение в кулинарията

Наровете могат да се консумират пресни, правят се на сладко и се сервират със сладолед. Зърната им често се използват в дресинг за различни ястия. В Северна Индия семената от нар се изсушават и се използват като подправка за зеленчуци и бобови растения. Европейците правят напитката гренадин от сока от нар, която представлява много сладък сироп. За да го направите сами, трябва да вземете една чаена чаша сок от нар и две чаени чаши захар. Тези съставки трябва да се смесят и сварят заедно. Във всеки случай след това готовият сок се поставя в хладилника, за да се охлади добре преди консумиране. Изсушените цветове от нар се варят като чай, вкусът му не отстъпва на чая от цветовете на хибискуса (суданска роза).

Вероника Павлова

Изкуството винаги е било част от живота на Вероника. Пише от дете, а поезията е голямата ѝ любов. Обича да рисува, да прави оригами и ръчно изработени подаръци. Другата ѝ страст е фотографията, която успешно съчетава с разходки сред природата. Родена е на брега на Дунав и носи Северозапада в сърцето си, но днес живее до морето.


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *