Идва ли краят на риболова?

Забравете куката, въдицата и тежестите на рибарската мрежа. Израелска компания за хранителни технологии е отпечатала на 3D първото в историята готово за готвене рибно филе, използвайки животински клетки, култивирани и отгледани в лаборатория, предаде БТА, като цитира Ройтерс. 

Лабораторно отглежданото говеждо и пилешко месо привлича вниманието като начин да се избегнат екологичните щети от земеделието и да се разрешат проблемите с хуманното отношение към животните. Малко компании обаче са навлезли в областта на морските дарове.

Израелската компания Steakholder Foods си партнира с базираната в Сингапур Umami Meats за производство на рибни филета, без да е необходимо да бъдат преследвани намаляващите рибни популации.

риболов

Umami Meats извлича клетки – засега от групер, и ги отглежда в мускули и мазнини. След това Steakholder Foods ги добавя към „биомастило“, подходящо за специални 3D принтери. Резултатът – филе, което имитира свойствата на уловената в морето риба. 

Umami Meats се надява да пусне първите си продукти на пазара през следващата година, като за начало в Сингапур, а след това и в страни като САЩ и Япония.

Култивирането на клетки все още е твърде скъпо, за може да наподоби цената на традиционните морски дарове, така че засега рибните клетки се разреждат със съставки на растителна основа в биомастилото.

„С течение на времето сложността и нивото на тези продукти ще стават по-високи, а цените, свързани с производството им, ще намаляват“, казва Арик Кауфман, главен изпълнителен директор на Steakholder Foods.

Когато е подправено и изпържено, отпечатаното на 3D филе трудно се различава от традиционна риба. Процесът е по-прост, отколкото при говеждото месо, но има и някои недостатъци.

„Стволовите клетки на кравите са изследвани задълбочено, но за рибата се знае много по-малко“, отбелязва главният изпълнителен директор на Umami Meats Михир Першад. „Трябва да разберем с какво обичат да се хранят клетките, как обичат да растат, но просто няма толкова много литература, от която да започнем“, казва той.

По думите му броят на учените, които изследват биологията на рибните стволови клетки, е само малка част от работещите с животински и човешки клетки. 

От компанията са измислили процес за групер и змиорка и се надяват да добавят още три застрашени вида през следващите месеци, допълва Першад.

„Искаме потребителите да избират въз основа на това какъв е вкусът и какво може да направи за света и околната среда. И искаме да премахнем цената като фактор“, казва още главният изпълнителен директор на Umami Meats. 

Виктор Любомиров

Виктор е микробиолог и космополитна личност с интереси в коренно противоположни области – от архитектура до екология, от Древен Египет до умните градове на бъдещето, от самолетни катастрофи до медицина, от музика до компютърно програмиране…


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *