Кое е най-скъпото сирене в света?

Отговорът е лесен! Пуле – това е най-скъпото сирене в света. То се прави не във Франция или Италия, а в съседна Сърбия. Един килограм от балканския деликатес струва 1000 евро. Защо е толкова скъпо и какво специално има в него, разказва „Deutsche Welle“.

Производител на Пуле е Слободан Симич, пенсиониран сръбски политик. Също така настоящ фермер и създател на природен резерват „Засабица“, където живеят над 300 магарици.

Когато се оттеглил от политиката през 1997 г., Слободан създал място, в което да приюти животните, много от които са били бити и експлоатирани от предишните си собственици. Вероятно вече се сещате от каква суровина се прави скъпото сирене… Да, точно от магарешко мляко.

Снимка: Radio Slobodna Evropa/CC BY 3.0

„Магариците са много спокойни животни. Освен това са много пестеливи – намират сами на ливадата храната си, на нас почти не ни се налага да ги храним“, споделя експолитикът.

С течение на времето той иска да направи нещо с млякото на магаретата, които отглежда. Но, това се оказва много сложен процес. „За количеството мляко, което дава дневно една крава, на магарицата ѝ трябват 3 месеца. Те нямат голямо виме и трябва да се доят само на ръка“, разказва още Слободан Симич.

Магарешкото мляко има доста специфичен и сладникав вкус. И е най-близо до човешката кърма. В него обаче няма казеин – протеинът, който е важен за да стане сиренето. Затова след години експерименти, Слободан налучква формулата – 60% магарешко и 40% козе мляко.

Слободан твърди, че не иска да става милионер. Той продава годишно не повече от 20 кг Пуле. Намира цената на сиренето за много справедлива, защото за 1 кг са необходими 25 литра мляко.

Рада Манчева

Европейско кино, фотография и Рей Бредбъри. Трите любими теми на Рада. Обича да пътува, но рядко посещава едно и също място два пъти. Фен е на синия цвят и червеното вино… дори и да не е от глухарчета.


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *