Американски учени проведоха проучване и установиха, че лимоните могат да бъдат източник на инфекциозни заболявания, предава БГНЕС.
Специалистите са провели проучването в ресторанти в Ню Йорк и са установили, че почти 70% от лимоните, които се използват за декориране на ястия или напитки, съдържат микроорганизми, които причиняват инфекциозни заболявания.
Оказва се, че микроорганизмите попадат върху парчетата лимон в кухнята, където са нарязани, за да украсяват ястия и напитки. Също така микробите попадат върху лимоните и при контакт с чашата, която те украсяват.
Освен това учените отбелязват, че лимоните са склонни да увреждат зъбния емайл и да причиняват обостряне на язви в устата, тъй като те съдържат много киселина. Лимоните могат да предизвикат гадене, тъй като съдържат голямо количество витамин С и няколко чаши лимонов сок могат да причинят прекомерното му съдържание.
В ресторантите често се сервират коктейли на основата на лимонов сок – лекарите препоръчват да бъдем внимателни с тях. Витамин С стимулира абсорбирането на желязо, така че прекомерната консумация на тези цитрусови плодове може да доведе до превишени нива на желязо в кръвта.
Лимонов сок в прием с някои лекарства също трябва да се използва внимателно, тъй като може да повлияе на усвояването на лекарството. Учените отбелязват, че дневната доза лимонов сок не трябва да надвишава 120 мл.
© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!