Всеки ден по света се пият по повече от 2,25 милиарда чаши кафе. Ново проучване показва, че топлата напитка става по-сладка, ако се смени цветът на чашата. Сините и прозрачни чаши намаляват горчилката в кафето, без да е необходимо да се добавя допълнително захар. В бяла чаша кафето е по-горчиво, открили учените от университета в австралийския град Баларат и Университета Оксфорд.
В изследването са участвали 36 доброволци, които пили кафе от три различни цвят чаши – прозрачни, бели и сини. При един от опитите те е трябвало да направят оценка на интензивността на вкуса на кафето в бяла и в прозрачна чаша. При втори опит било установено, че кафето от бяла чаша не е толкова сладко като кафето от чашите в други цветове.
Най-сладко зареждащото питие е в синя чаша. Според учените хората вероятно свързват кафявия цвят с горчивия вкус, а кафето в бяла чаша изглежда по-кафяво. Теорията, че цветът може да промени вкуса на храната и напитките не е нова. Изследване отпреди години показва, че червен ягодов мус, сервиран в бяла чиния е 10% по-сладък и 15% по-вкусен, отколкото сервиран в черна чиния.
Всъщност хубавото кафе се получава от висококачествени зърна, качествена машина за печене и правилен профил на изпичане. Стъпките са няколко. В първия му етап зърната се изсушават и когато достигнат жълтеникав цвят, в тях няма никаква влага.
След това кафето се затопля до температура, при която започва да пука. При пукането, зърната приблизително удвояват своя обем и стават крехки, заради хилядите микроскопични пори, образувани в тях.
С покачване на температурата киселинността намалява, а горчивината се увеличава. Ако температурата продължи да се покачва се стига до второ пукане на зърната, при което те набъбват допълнително. Към края на второто пукане, кафето е силно горчиво и близко до точката на изгаряне.
Василена е завършила „Българска филология“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Обича кучета, японската кухня и източната литература, зелена храна и филмите на Вим Вендерс. Умерена романтичка и отявлен пътешественик.