Вегетарианците са изложени на по-голям риск от физически и психически заболявания, показва ново изследване. Австрийски учени доказаха, че вегетарианската диета, в която има слаб прием на наситени мазнини, увеличава риска от рак, алергии и психически заболявания, като депресия и тревожност.
В изследването са участвали 1320 души, 330 от които вегетарианци, 330, които консумират месо и много зеленчуци, 330, които се хранят с малко месо и 330 души, които ядат месо всеки ден.
Резултатите показват, че хората, които консумират по-малко месо много рядко са търсили лекарска помощ. Вегетарианците консумират по-малко алкохол и имат по-ниско тегло, но въпреки това имат по-слабо физическо и психическо здраве.
„Нашето изследване показва, че пълнолетните австрийци, които се хранят с вегетарианска храна, са по-малко здрави, имат лошо качество на живот и по-често се нуждаят от медицинска помощ“, казва един от ръководителите на проучването.
Вегетарианството всъщност е течение в диетологията, чиито последователи изграждат хранителния си режим от растителни храни (плодове, зеленчуци и др.), със или без млечни продукти и яйца, и без месо (червено месо, птиче месо и морски продукти).
Вегетарианството може да бъде възприето поради различни причини. Освен морални съображения, влияние могат да оказват и здравни, религиозни, политически, природосъобразни, културни, естетични или икономически съображения.
Съществуват различни видове вегетарианство: лактовегетарианството включва млечни продукти без яйца, ововегетарианството – яйца без млечни продукти, а оволактовегетарианството включва и млечни продукти, и яйца. Веганството изключва от хранителния режим всякакви животински продукти, включително яйца, мляко и мед.
© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!