Учените доказаха, че ракията е полезна за здравето

Умерената консумация на ракия повишава концентрацията и намалява нивото на лошия холестерол, показва ново изследване. Винаги е съществувало общественото убеждение, че ракията е лековита, но фактът, че питието е полезно за здравето вече е потвърдено от медицински изследвания. Умерената консумация на алкохол влияе благоприятно върху кръвното налягане.

Хората, които консумират ракия по-рядко боледуват от сърдечни проблеми и високо кръвно налягане. Само една чашка лекува възпаления на вътрешните стени на кръвоносните съдове, в които се намират мастни натрупвания. При спукване те могат да доведат до инфаркт, а също и до образуване на тромби.

Но в случай на дългогодишно употребяване на алкохол в големи количества, ефектът е обратен. Кръвното се повиша, а много често се стига до удебеляване на сърдечния мускул и хипертония.

Варенето на ракия и пиенето ѝ е традиционно занимание на българина. Самата ракия е влязла във фолклора и обичаите. „Руйно вино“ и „върла ракия“ са традиционните питиета у нас. Ракията се пие изстудена през лятото, със стайна температура, или „греяна“ през зимата.

Името на питието се произнася и като „рикия“. Също се среща и като „ичкия“, „пукница“ или „скоросмъртница“. Слабата, некачествена ракия е „шльокавица“ или „пърцуца“. Ракията се пие преди ядене, като аперитив.

Виктор Любомиров

Виктор е микробиолог и космополитна личност с интереси в коренно противоположни области – от архитектура до екология, от Древен Египет до умните градове на бъдещето, от самолетни катастрофи до медицина, от музика до компютърно програмиране…

Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *