Умерената консумация на ракия повишава концентрацията и намалява нивото на лошия холестерол, показва ново изследване. Винаги е съществувало общественото убеждение, че ракията е лековита, но фактът, че питието е полезно за здравето вече е потвърдено от медицински изследвания. Умерената консумация на алкохол влияе благоприятно върху кръвното налягане.
Хората, които консумират ракия по-рядко боледуват от сърдечни проблеми и високо кръвно налягане. Само една чашка лекува възпаления на вътрешните стени на кръвоносните съдове, в които се намират мастни натрупвания. При спукване те могат да доведат до инфаркт, а също и до образуване на тромби.
Но в случай на дългогодишно употребяване на алкохол в големи количества, ефектът е обратен. Кръвното се повиша, а много често се стига до удебеляване на сърдечния мускул и хипертония.
Варенето на ракия и пиенето ѝ е традиционно занимание на българина. Самата ракия е влязла във фолклора и обичаите. „Руйно вино“ и „върла ракия“ са традиционните питиета у нас. Ракията се пие изстудена през лятото, със стайна температура, или „греяна“ през зимата.
Името на питието се произнася и като „рикия“. Също се среща и като „ичкия“, „пукница“ или „скоросмъртница“. Слабата, некачествена ракия е „шльокавица“ или „пърцуца“. Ракията се пие преди ядене, като аперитив.
Виктор е микробиолог и космополитна личност с интереси в коренно противоположни области – от архитектура до екология, от Древен Египет до умните градове на бъдещето, от самолетни катастрофи до медицина, от музика до компютърно програмиране…