Ако искате да спечелите доверието на някого, то… сервирайте му омлет или ястие на яйчена основа. А за десерт задължително изберете шоколадов мус или нещо с богат шоколадов вкус. Колкото и невероятно да звучи, нидерландски учени са установили, че храната е изключителна важна при сближаване на отношенията.
Причината е в триптофана, който се съдържа именно в яйцата и шоколада. Точно тази съставка повишава доверието. Нидерландските изследователи са наели доброволци, които е трябвало да участват в игра на доверието. За целта един участник е трябвало да дава определена сума на друг, за да я удвои и да му върне част от печалбата.
Храната като ключ към общуването
Оказва се, че хората, които по време на играта са консумирали храни, богати на триптофан, са давали доста по-големи суми на своите партньори в играта. Според учените това е доказателство, че точно това вещество повишава доверието. Храната, която човек яде, оказва влияние върху състоянието на духа му.
Тя може да се използва и като подобрител на начина, по който човек мисли и възприема заобикалящия го свят, смятат експертите. Освен яйцата и шоколада, сред другите храни, богати на триптофан, са червеното месо, изварата, спанакът, ядките и семената, бананите, рибата тон, мидите и пуйката.
Здравословна храна за здрави взаимоотношения
Експериментът подчертава не само влиянието на хранителните вещества върху доверието, но и как общите хранения могат да създадат основа за по-добро общуване и разбирателство. Включването на храни с триптофан в ежедневното меню не само подобрява настроението, но и може да допринесе за изграждане на по-силни и искрени взаимоотношения между хората.
Влиянието на храната върху социалното взаимодействие обаче не се ограничава само до съставките, които тя съдържа. Споделянето на храна само по себе си е мощен социален ритуал, който насърчава усещането за принадлежност и взаимно уважение. Затова, дори най-обикновената вечеря, приготвена с внимание и споделена в приятна атмосфера, може да се превърне в ключов момент за изграждане на доверие и укрепване на връзките между хората.
Василена е завършила „Българска филология“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Обича кучета, японската кухня и източната литература, зелена храна и филмите на Вим Вендерс. Умерена романтичка и отявлен пътешественик.