Супите се подразделят въз основа на различни признаци – температура на поднасяне, външен вид, вкус. В зависимост от температурата се делят на студени и топли. Студените супи се поднасят с температура 12-14 °С, а топлите 65-70 °С. Студените супи се разделят на кисели и сладки, а топлите – на бистри и небистри.
За основа на различните супи служат предимно бульони, мляко – прясно или кисело, плодови, зеленчукови и зърнени отвари, зелев сок. По обем течната част неколкократно превишава плътните съставки в супата. От своя страна обаче плътната част е основният носител на хранителни вещества. Тя може да бъде във вид на дребно нарязани парчета, едри парчета (при варено) или пасирана.
Необходими продукти:
500 г замразен зеленчуков микс
1 яйце
50 мл прясно мляко
сок от 1/2 лимон
черен пипер
вегета
масло
ситно нарязан копър (или магданоз)
вода
Начин на приготвяне:
Стоплете 1 чаена чаша вода до кипване с две супени лъжици олио и пуснете зеленчуците за около 7-8 минути да се задушат.
Залейте с 1 литър студена вода, подправете със сол или вегета, черен пипер и щом кипне прибавете една бучка масло и по желание копър нарязан на ситно (или магданоз).
Махнете от огъня и застройте с яйцето, прясното мляко и лимоновия сок. Когато сервирате супата може да я украсите с още копър и лимон на резенчета – разбира се това е по желание!
Добър апетит!!!
Автор: Катя Атанасова
Още вкусни рецепти може да намерите в: “Бабината кухня“
© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!