Какво не знаем за глутена?

10-те най

Напоследък обръщаме все по-сериозно внимание на здравето си и често се заглеждаме какво е съдържанието на закупените от нас хранителни продукти. Глутенът стана често срещан фактор при избора на различни житни култури и тестени изделия.

Запитваме ли се обаче какво представлява глутенът? Той е една от съставките в житните култури като жито, ръж и ечемик. Има го също в макароните, кексовете и зърнените закуски. Глутенът намира приложение също в соевия сос, лютеницата, кетчупа, в някои медикаменти и дори в козметиката.

Днес ви представяме няколко любопитни факти за глутена, които може би не знаете.

Лепило

В превод от латински думата „глутен“ означава „лепило“ и целта му е точно такава – да слепва и да сгъстява. Той е смес от протеини и въглехидрати, която прави брашното еластично и при взаимодействието му с маята омесеното тестото става бухнало и пухкаво.

Глутенът и храносмилането

Глутенът е труден за храносмилане и е нужна много стомашна киселина, за да бъде преработен. Ако стомахът ни не е силен, по-голямата част от глутена се отправя към тънките черва несмлян, а това дразни стените им. Един на 100 човека е алергичен към една от съставките на глутена – глиадин. Това е вродена предразположеност и се проявява при определени условия.

Можем да го видим

Ако извършим прост експеримент, можем да видим глутена с невъоръжено око. Първо трябва да смесим брашно и вода и да направим малка топка тесто. След това за няколко минути задържаме тестото в ръката си под течаща вода. Скоро в ръката ни ще остане нещо напомнящо на лепкава дъвка. И ето, пред очите ни – глутен.

Най-голямо съдържание на глутен

Най-голямо съдържание на глутен има в хляба. Други храни, които са с голямо съдържание на глутен, са обработени продукти като колбаси, полуфабрикати, сладолед и някои сосове. Често глутенът присъства на етикетите под различни имена – малтодекстрин, хидролизиран протеин, екстракт от дрожди и карамелен цвят. Добре е да не забравяме да четем съдържанието на продуктите, които купуваме.

Виж 10 любопитни факта за глутена в
електронното списание © 10-те най

10-те най

„10-те най“ събира най-забавните, любопитни, скандални и дори шокиращи истории – от музика и кино, през храни и места, които си струва да се посетят. „10-те най“ е хора и животни, цифри и литературни герои, догадки и научни открития.


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *