Днес ще приготвим едно от най-популярните ястия в турската кухня – адана кебап. Характерно за него е че се приготвя от агнешка кайма (или смес – агнешка и телешка) и на вкус на мнозина им прилича на кюфте.
В много ресторанти ще забележите, че адана кебапът се пече на метални шишове. По този начин от нагретия метал се изпича по-лесно и отвътре. Аз обаче вкъщи не разполагах с метални шишове за рецептата, затова използвах дървени шишчета.
За гарнитура го поднесох с микс от булгур, червена леща, просо, червена чушка и зелени подправки, овкусени със зехтин, черен пипер и сол.
Вкусна идея от Меrudia.bg
Адана кебап с гарнитура от булгур, леща и червена чушка
Необходими продукти:
За адана кебапа:
- 800 г кайма (агнешка или смес агнешка и телешка)
- 4-5 скилидки чесън
- 1 бр. червена чушка
- ½ бр. люта чушка (зелена)
- 1 голяма глава лук
- 1 ч.л. кимион
- няколко стръка магданоз (пресен)
- черен пипер (на вкус)
- сол (на вкус)
- 2 с.л. масло
За гарнитурата:
- 50 г булгур
- 50 г червена леща
- 50 г просо
- 10 г червена чушка (суха)
- 2 с.л. зелени подправки (сухи)
- 3 с.л. зехтин
- черен пипер (на вкус)
- сол (на вкус)
Начин на приготвяне:
Каймата се омесва заедно с нарязаните на ситно лук, чесън, люта чушка, магданоз, сол и подправките. Прибавете маслото към каймата, разнесете добре и я оставете в хладилник да стегне добре за около 2 часа, за да поеме ароматите на подправките.
От каймата оформете топки с диаметър около 4 см, нанижете всяка от тях на шиш и разнесете каймата равномерно върху целия шиш. След като оформите шишовете, ги оставете за около половин час в хладилник, след което печете на електрическа скара, на скара с дървени въглища или на оребрен тиган. Може да поднесете върху питка арабски хляб с нарязан стар лук и зеленчуци.
За гарнитурата сварете варивата в подсолена вода до готовност заедно с наситнената суха червена чушка. След като са готови, прецедете водата и подправете с микса от зелени подправки, черен пипер и зехтин.
За допълнителен вкус може да добавите резени лимон и препечени люти чушки. Традиционният адана кебап се поднася горещ, придружен с айрян или червено вино, което подчертава богатството на подправките.
За Виолета храната е удоволствие, изкуство и развлечение. Обича да разказва в рецепти кулинарните си преживявания в Италия, Тайланд, Англия, Франция, Япония, Бразилия и всички прекрасни кътчета по света и у нас, които е имала шанса да посети.