Адана кебап с гарнитура от булгур, леща и червена чушка


Днес ще приготвим едно от най-популярните ястия в турската кухня – адана кебап. Характерно за него е че се приготвя от агнешка кайма (или смес – агнешка и телешка) и на вкус на мнозина им прилича на кюфте.

В много ресторанти ще забележите, че адана кебапът се пече на метални шишове. По този начин от нагретия метал се изпича по-лесно и отвътре. Аз обаче вкъщи не разполагах с метални шишове за рецептата, затова използвах дървени шишчета.

За гарнитура го поднесох с микс от булгур, червена леща, просо, червена чушка и зелени подправки, овкусени със зехтин, черен пипер и сол.

Вкусна идея от Меrudia.bg

Адана кебап с гарнитура от булгур, леща и червена чушка

Адана кебап с гарнитура от булгур, леща и червена чушка

Виолета Шейтанова-Дечева
Подготовка: 2 часа
Време за готвене: 1 час
Ястие: Основно
Кухня: Турска
Порции:4

Необходими продукти:
  

За адана кебапа:

  • 800 г кайма (агнешка или смес агнешка и телешка)
  • 4-5 скилидки чесън
  • 1 бр. червена чушка
  • ½ бр. люта чушка (зелена)
  • 1 голяма глава лук
  • 1 ч.л. кимион
  • няколко стръка магданоз (пресен)
  • черен пипер (на вкус)
  • сол (на вкус)
  • 2 с.л. масло

За гарнитурата:

  • 50 г булгур
  • 50 г червена леща
  • 50 г просо
  • 10 г червена чушка (суха)
  • 2 с.л. зелени подправки (сухи)
  • 3 с.л. зехтин
  • черен пипер (на вкус)
  • сол (на вкус)

Начин на приготвяне:

Каймата се омесва заедно с нарязаните на ситно лук, чесън, люта чушка, магданоз, сол и подправките. Прибавете маслото към каймата, разнесете добре и я оставете в хладилник да стегне добре за около 2 часа, за да поеме ароматите на подправките.


От каймата оформете топки с диаметър около 4 см, нанижете всяка от тях на шиш и разнесете каймата равномерно върху целия шиш. След като оформите шишовете, ги оставете за около половин час в хладилник, след което печете на електрическа скара, на скара с дървени въглища или на оребрен тиган. Може да поднесете върху питка арабски хляб с нарязан стар лук и зеленчуци.

За гарнитурата сварете варивата в подсолена вода до готовност заедно с наситнената суха червена чушка. След като са готови, прецедете водата и подправете с микса от зелени подправки, черен пипер и зехтин.

За допълнителен вкус може да добавите резени лимон и препечени люти чушки. Традиционният адана кебап се поднася горещ, придружен с айрян или червено вино, което подчертава богатството на подправките.

Виолета Шейтанова-Дечева

За Виолета храната е удоволствие, изкуство и развлечение. Обича да разказва в рецепти кулинарните си преживявания в Италия, Тайланд, Англия, Франция, Япония, Бразилия и всички прекрасни кътчета по света и у нас, които е имала шанса да посети.


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *