След като преди време ви предложих да си изпържите котлети от африкански сом, днес ви представям поредната бърза рецепта за приготвяне на риба – африкански сом с лимон и копър на тиган. Да си призная, резултатът ме върна назад в студентските години в Англия, където излизахме с приятели и похапвахме fish and chips.
Това, което намирам за сходно, е хрупкавата коричка на запържените парченца риба и ароматът на лимон отгоре. Разбира се, тук качеството на африканския сом не може да се сравни с дълбоко замразените бели риби, които масово поднасят в английските клубове. Ако искате да се пренесете все пак в Англия – ето как да приготвите африкански сом с лимон и копър на тиган.
Начин на приготвяне:
Филето от африкански сом се нарязва на хапки със сходен размер. Рибата трябва да е добре почистена и подсушена.
Изсипете брашното и солта в купата с рибата и разбъркайте внимателно с ръце. Запържете рибата в добре загрято олио до златисто.
Извадете върху хартия, за да попие излишната мазнина и поднесете африканския сом топъл, поръсен с копър и прясно изцеден лимонов сок. Декорирайте по желание с резени лимон! Да ви е сладко!
Малка хитринка:
Измийте и подсушете копъра предварително (или просто го измийте и оставете да изсъхне сам). Така, когато го режете, листенцата няма да се слепват и ще можете да го поръсите лесно върху рибата.
За Виолета храната е удоволствие, изкуство и развлечение. Обича да разказва в рецепти кулинарните си преживявания в Италия, Тайланд, Англия, Франция, Япония, Бразилия и всички прекрасни кътчета по света и у нас, които е имала шанса да посети.