Аранчини с кайма

24Kitchen​

Аранчинити са италиански оризови топчета, в които можем да добавим прекрасна плънка по наш вкус. Те са основна част от сицилианската кухня. Днес ще си ги направим с вкусен сос от кайма. Опитайте и да ви е сладко!

Аранчини с кайма

Аранчини с кайма

Силвия Колока
Време за готвене: 3 часа
Ястие: Основно
Кухня: Италианска
Порции:18 броя

Необходими продукти:
  

  • 2 ч.ч. ориз (Арборио или Карнароли)
  • ½ глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 2 с.л. зехтин
  • 500 г кайма (смес)
  • сол
  • черен пипер
  • ч.ч. грах (замразен)
  • 125 мл червено вино (сухо)
  • 600 мл доматена паста
  • 3 бр. яйца
  • 2 ч.ч. пармезан (настърган)
  • 1 шепа магданоз
  • 150 г скаморца
  • 2 ч.ч. галета
  • олио (за пържене)

Начин на приготвяне:

Сипете ориза в тенджера с вряща подсолена вода и разбъркайте. Варете 20 минути, като разбърквате от време на време. Прецедете ориза и го разстелете в тава. Оставете да изстине.

За соса в дълбок тиган с 2 с.л. зехтин запържете нарязания на ситно лук. След минута добавете и нарязания на ситно чесън. Разбъркайте за 30 секунди. Добавете каймата и запържете и нея за 2-3 минути, като я разделяте на песъчинки. Овкусете със сол и черен пипер.

Добавете граха и виното. Изчакайте 2-3 минути да се изпари алкохола и добавете пасираните домати. Захлупете тигана и гответе на слаб огън 2 часа, докато сосът се сгъсти. След това оставете соса да изстине добре, може да го прехвърлите в съд с капак и да го поставите в хладилник за 1 нощ.


Пресипете ориза в голяма купа. Разбийте яйцата отделно и ги добавете към ориза. Добавете и фино настъргания пармезан, нарязания на ситно магданоз и омесете сместа с ръце. В дълбока чиния сипете галетата.

С мокри ръце загребвайте от сместа с ориза и оформете кръгла топка с размерите на топка на тенис между дланите си. С пръст оформете вдлъбнатина в дупката и в нея сипете 1-2 с.л. от соса с кайма и 1-2 кубчета скаморца. Вземете още малко от сместа с ориза и оформете капаче на пълнената топка ориз. Оваляйте топката много добре в галетата, след това я дооформете с длани, да придобие по-овална форма.

Сипете 4-5 пръста олио в тенджера и го загрейте до 170 градуса. Пържете аранчините на порции, по 4-5 минути, от всички страни, до златисто. Извадете върху кухненска хартия. Сервирайте аранчините топли.

24Kitchen​

Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *