Баница с тиква

24Kitchen​

Уют, спокойствие и сладък аромат. В дните преди Коледа е добре да се подготвим с рецепти, с които ще можем да се представим подобаващо за празника. Затова днес ще обърнем специално внимание на толкова познатата ни баница с тиква – тиквеника. Да ви е сладко!

Баница с тиква

Баница с тиква

Стоян и Лора
Време за готвене: 1 час 45 минути
Ястие: Десерт
Кухня: Българска
Порции:8

Необходими продукти:
  

  • 700 г тиква (обелена, Цигулка)
  • 120 г захар (и още 20 г за напръскване)
  • 150 г орехови ядки
  • 40 г галета
  • 105 г масло
  • 50 мл олио
  • 1 ч.л. канела
  • ¼ ч.л. индийско орехче
  • кора от лимон (от един лимон)
  • пудра захар (за поръсване)

За тестото:

  • 400 г брашно (и още за разточване)
  • 200 мл вода (хладка)
  • 1 с.л. оцет (винен)
  • 1 щипка сол

Начин на приготвяне:

Сипете брашното в купа, направете кладенче, прибавете 200 мл хладка вода, щипка сол и оцета. Разбъркайте добре и замесете гладко тесто. Оставете го да почине за 30 минути.

Смелете орехите с галетата и 30 г от захарта.

Настържете тиквата и я задушете под капак с останалата захар и 30 г от маслото. Щом омекне, дръпнете от котлона. Прехвърлете я в друг съд и оставете леко да се охлади.

Разбъркайте тиквата с ореховата смес, канелата, индийското орехче и настърганата кора от лимон.

Разтопете останалото масло с олиото и прехвърлете в купа.

Разделете тестото на 4 еднакви по размер парчета и разточете върху набрашнен плот с помощта на точилка едно от тях на тънка кора върху покривка.


Намажете кората с мазнината. Разпределете отгоре 1/4 от плънката. Завийте на руло с помощта на покривката и завъртете рулото в тавата така, че да получите охлюв. Намажете и отгоре с малко мазнина, за да не изсъхва.

Продължете по същия начин с останалите тесто и плънка. Намажете подредените кори в тавата с мазнината.

Печете баницата във фурна, загрята на 180 градуса за 45 минути.

Напръскайте опечената баница с подсладена вода и я покрийте с кърпа за 15 минути да омекне.

Щом се охлади, нарежете и поднесете с пудра захар.

24Kitchen​

Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *