Баницата и баничките са част от българската национална кухня, но тази рецепта е типична за турската кухня. В турската кухня се използват много прясно точени кори – юфка, продават се в магазините на бройка или пакетирани. Много големи са и от 3 броя могат да се направят достатъчно банички за обилната закуска на цялото семейство.
Четете всеки понеделник „Кулинарно пътешествие“
Начин на приготвяне:
Подготвя се плънка от сиренето, едното яйце и още един белтък (жълтъкът се отделя за намазване на баничките) и киселото мляко.
Всяка кора се нарязва на четири, така се получават по четири триъгълника. Всеки триъгълник се намазва с масло и внимателно се навива от центъра, както е показано на снимката.
В центъра се поставя от плънката, краищата се прихлупват върху плънката и се обръща. Отвън също се намазва с масло и жълтък.
Получават се хрупкави и много вкусни банички. Много често, в турската кухня, към плънката се добавя магданоз или спанак, но у дома ги предпочитаме само със сирене и яйце.
Дали любопитството от това да направи нещо ново или предизвикателството от това да пресъздаде вкус, който я е очаровал, но така неусетно кулинарията я завладява… Днес не се притеснява да направи специална торта, празнична погача или странна и нетипична за нашите географски ширини рецепта.