Кашкавалът е млечен продукт, произвеждан предимно на Балканския полуостров. Той е вид твърдо сирене, претърпяло така наречения процес на чедеризация. Произвежда се само от овче или краве мляко и от смес на овче с обезмаслено краве мляко. До познатия ни кашкавал и всички останали видове от групата на парените сирена се е стигнало чрез постепенно усъвършенстване на технологията в продължение на много векове.
Технологията се изразява в прокисване на сиренето и последващо попарване с гореща вода и осоляване. Тази технология се е запазила от древността, тъй като след попарването и осоляването кашкавала се запазвал продължително време годен за консумация.
Необходими продукти:
1 пакет кори
1 малка газирана вода (500 мл)
200-300 г сирене
100 мл олио
200 г кашкавал (настърган)
5 яйца
1 кофичка кисело мляко
Начин на приготвяне:
В намаслена тава нареждаме намачкани кори. Заливаме с плънката.
За плънката:
Разбъркват се в купа киселото мляко, яйцата, натрошено сирене, олиото и газираната вода.
Върху баницата поръсваме с настъргания кашкавал. Пече се в нагорещена фурна на 200 градуса на долна скара. При златисто-кафяв загар баницата е готова.
© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!