Да запретнем ръкави и да спретнем няколко бурканчета с чудесно малиново сладко. Сега е времето да се погрижим за сладките изкушения през зимата. Лесно е. Ето как. 🙂
Четете всеки четвъртък „С дъх на Mimoza“
Начин на приготвяне:
Малините се почистват и измиват. Пресипват се в дълбока тенджера и се засипват със захарта. Слагат се да заврат, след което котлонът се намалява на ниска степен.
По време на варенето на повърхността се образува пяна, която се обира с решетъчна лъжица. Сладкото се вари до сгъстяване на сиропа – това се проверява, като се сипе малко количество от него в чинийка и при накланяне на чинийката сиропа не се разлива.
Тогава се прибавя лимонтузуто, разбърква се добре и след 2-3 минути тенджерата се сваля от огъня.
Докато сладкото се вари, се подготвят бурканчетата, в които ще се съхранява. Бурканчетата се измиват, подсушават се и се слагат във фурна, включена на около 100’С.
Докато е още горещо, сладкото се разпределя в горещите бурканчета. Затварят и се обръщат върху капачките. Така остават докато изстинат напълно. Няма нужда от допълнителна стерилизация.
При приготвяне на различно количество сладко, трябва да се спазват пропорциите на продуктите – 1:1.
Мария или Mimoza, както приятелите я наричат, е инженер по морски транспорт и страстен сладкар. Обича рецепти, които не изискват много съставки и време. Често обаче получава вдъхновение и тогава нищо не може да я спре да се развихри в кухнята.