Безглутенова фокача с маслини

24Kitchen​

Фокача е традиционен хляб, който произлиза от италианската кухня. Той е подобен на питка, но с по-дебела кора и по-мека, вътрешна част. Обикновено се поднася с маслиново масло, сол и различни подправки като розмарин или маслини. Фокачата може да се консумира самостоятелно, да се използва за сандвичи или да се сервира с мезета и салати.

Безглутенова фокача с маслини

Безглутенова фокача с маслини

Лука
Време за готвене: 1 час
Ястие: Тестени
Кухня: Италианска
Порции:6

Необходими продукти:
  

  • 320 мл вода (минерална)
  • 330 г брашно (безглутеново)
  • 7 г мая (суха)
  • 12 г сол
  • 100 г картофи (сварени)
  • 20 мл зехтин
  • 200 г микс от семена
  • 100 г маслини (различни цветове)
  • 100 г тапенада от маслини
  • 200 г майонеза
  • 240 г моцарела (биволска)
  • 50 г салатен микс
  • сол
  • черен пипер

Начин на приготвяне:

Изсипете маята във водата, разбъркайте и оставете за 2-3 минути. Сипете брашното в голяма купа. Добавете водата с маята и разбъркайте. Добавете смачканите с преса варени картофи и щипка сол. Разбъркайте до образуването на гладка топка тесто. Добавете зехтин и разбъркайте отново.

В правоъгълна тава сипете обилно количество зехтин и го разнесете равномерно. Сложете тестото в тавата и натиснете с пръсти, за да се разстеле по цялата повърхност на тавата. Подредете маслините и разрязаните на половинки чери домати легнали в оформените от пръстите дупки в тестото, като ги редувате. Покрийте с прозрачно фолио и оставете на топло да втаса за 1 ½ ч.

Поръсете фокачата обилно със зехтин. Печете в предварително загрята на 220 градуса фурна 30-35 минути.


В купичка смесете 1 част вода с 2 части зехтин. Разбъркайте добре и с помощта на четка намажете изпечената фокача.

Нарежете фокачата на правоъгълни парчета. След това разрежете всяко парче по хоризонтал. Поставете долното парче в чиния и намажете с тънък слой майонеза. Върху него разстелете слой тапенада от маслини. Поръсете с листа зелени салати, а върху тях подредете кръгчета моцарела. Най-отгоре подредете слайсове прошуто и захлупете с другата половина фокача.

24Kitchen​

Вижте какво може да се случи в кухнята, когато комбинирате свежи продукти и идеи със съвети и рецепти от изтъкнати европейски готвачи. Променете за минути представите си за готвене с 24Kitchen.


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *