Бисквитена торта с желатин

След 5

През Средновековието бисквитата е била сладка паста от изпечен натрошен хляб или готов хляб, обогатен със захар и подправки, а после изпечен отново. Първите сведения за търговия с бисквити датират от 16-и век. Постепенно бисквитите се превърнали в първостепенни провизии за нуждите на внезапно развилото се корабоплаване.

Дългите и рисковани пътувания около света изисквали дълготрайна храна, способна да засити моряците, без да заема прекалено много място на корабите. През 1588 г. дневната дажба на борда на британския кралски флот се състояла от 450 г бисквити и 1 галон бира. Днес бисквитите имат най-различни съставки яйца, масло и подправки, има и по-богати бисквити с плодов пълнеж, ядки, карамел и др.

Необходими продукти:
6 яйца
1 ч.ч. захар + 7 с.л. захар
1 л прясно мляко
4 с.л. брашно
3 с.л. желатин
1 ванилия
какао
1 и 1/2 оп. чаени бисквити
плодове от компот или сладко
сладкарска сметана за украса
цветни захарни пръчици за украса

Начин на приготвяне:
Сварява се млякото. Прибавят се 1 ч.ч. захар и ванилия. Жълтъците се разбиват с брашното и се смесват с изстиналото мляко. Вари се до сгъстяване.

Желатинът се разтваря в 1 ч.ч. студена вода и се прибавя към крема. Белтъците се разбиват на пяна със 7 лъжици захар. Като изстине, кремът се смесва с белтъците.


Отново се слага на котлона и се вари, докато заври. Готовият крем се разделя на 2 части, като едната се оцветява с какао.

Нареждат се ред бисквити, ред крем и т.н. до изчерпване на продуктите. Тортата се поставя в хладилник за да престои едно денонощие.

PS: Аз нареждам тортата във форма за кекс „Цвете“. След като престои в хладилника, поставям формата в гореща вода и след няколко минути обръщам в подходяща чиния или съд по желание тортата. Украсявам със сметана, шарени пръчици, плодове пожелание.

След 5

© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!


Коментирай

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *