Усетихте ли аромата и вкуса му само с прочитане на името? 😋 Невероятно вкусен и никак не е сложен. Притегляме всичко и половината ни работа е вече свършена. Сладкарството обича точността. Да благодарим на „Мама Цвети“ и да си похапнем сладко! 🙂
Четете всеки вторник рецептите на „Мама Цвети“
Чийзкейк с бейлис, кафе и солени бадеми
Необходими продукти:
За основата:
- 300 г бадеми (печени, солени, смлени)
- 140 г оризово брашно
- 40 г какао
- 220 г масло (меко)
- 100 г захар
- 2 бр. белтък
За крема:
- 600 г крема сирене
- 150 г кафява захар
- 3 бр. яйца (и двата останали жълтъка)
- 120 г заквасена сметана
- 60 г Бейлис
- 2 с.л. нишесте
- 2 с.л. инстантно кафе
За заливката:
- 70 г шоколад (натурален)
- 100 г Бейлис
За украсата:
- 100 г млечен шоколад (натрошен)
Начин на приготвяне:
На основата: Загряваме фурната на 180 градуса. Смесваме бадемите с оризовото брашно и какаото. Разбиваме белтъците на пухкав сняг. След това маслото със захарта на крем, прибавяме белтъците. След като получим хомогенна смес, добавяме сухите съставки и разбъркваме до получаване на меко тесто.
Покриваме дъното на формата, в която ще печем чийзкейка с хартия за печене. Аз я намачквам преди това. Това съм научила от дъщеря ми. 💗 Така по-лесно успявам да я прилепя към стените без да ми „бяга“.
Разстиламе тестото на равен слой. Може да си помагате и с пръсти. Печем в загрятата фурна за 10-15 минути. Оставяме да се охлади във формата.
На крема: Намаляваме температурата на фурната на 160 градуса. Разбиваме с миксер крема сиренето и захарта за кратко. Добавяме яйцата и жълтъците, едно по едно. След тях прибавяме заквасената сметана, бейлиса, нишестето и кафето. Разбиваме до хомогенна смес без да прекаляваме.
Сипваме крема върху охладената бисквита и печем в загрятата фурна около 50-60 минути. Чийзкейкът трябва да е стегнал по края, но щом разклатим леко тавата, в центъра да е нестабилен.
Изключваме фурната, отваряме ѝ вратата и оставяме десерта да се охлади в нея. След като изстине, прибираме чийзкейка в хладилник до следващия ден. Едва тогава отстраняваме формата.
На заливката: На средна степен на котлона стопяваме натуралния шоколад и добавяме бейлиса, като разбъркваме до хомогенна смес. Нанасяме върху чийзкейка. Сервираме с чаша кафе и топла усмивка! 😍
Тя е мама с три човешки и едно нечовешко зверче. С течение на обстоятелствата се е научила както на всевъзможни трикове за укротяването им, така и да готви всякакви домашни вкусотии, с които да задоволи и най-странните очаквания.