Канелата е ароматна подправка, която се добива от вътрешната част на кората на тропическо лаврово дърво. За родина на канелата се счита Шри Ланка (Цейлон), но канела се произвежда и в Китай, Ява, Египет, Индия, Южна Америка, Африка и Австралия. Канелата се използва най-вече в сладкарството, като се добавя към десерти, сладки питиета, конфитюри и сладка, но също така в малки количества може да се използва и за подправяне на агнешко и птиче месо.
Рецептата е част от конкурса „Зимна кулинарна приказка“
Необходими продукти:
1 л прясно мляко
4 с.л. захар
4 шепи фиде
1 ванилия
за украса:
парченца от банан, нарязани на шайби
канела
шоколадови пръчици
Начин на приготвяне:
В тенджера се изсипва прясното мляко. След като заври, се добавят 4 с.л. захар и 4 шепи фиде. Около 20 мин. се оставя да ври, при което постоянно се разбърква. Добавя се и ванилията преди да се вдигне от огъня. Изсипва се в чашки и, след като изстине, отгоре се украсява с парченца нарязан на шайби банан, канела и се поръсва с шоколадови стърготини.
Автор: Енгюл Асанова (гр. Пловдив)
© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!