Няма как да не направим поне една домашна питка в конкурса „Готви, снимай и спечели“. Рецептата за нея идва от Чирпан. Приготвяйте брашно, започваме да месим… 🙂
Рецептата е част от конкурса „Готви, снимай и спечели“
Начин на приготвяне:
В купата на миксера слагам топлото мляко, захарта и маята. Изчаквам 2-3 минути да се активира маята. Добавям яйцата, олиото, киселото мляко и солта. Постепенно добавям брашното и меся, докато тестото се отдели от стените на купата. Оставям го да се отпусне за 20 минути.
Разделям тестото на 4 части и оформям топки. Всяка топка разточвам на кръг и намазвам с масло, олио или мас, поставям кръговете един върху друг, като последния не се намазва.
Слагам в центъра чашка. Диаметърът е по желание. Режа тестото на 8 приблизително еднакви части. Всеки усуквам по два пъти. Оформената питка втасва до удвояване на обема.
Намазвам с жълтъка, разбъркан с 2-3 с.л. прясно мляко. Поръсвам със сусам. Пека в предварително загрята на 180 градуса фурна до златист цвят.
© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!