Папая е вкусен и полезен тропически плод, който може да бъде открит и на българския пазар. След като опитва папая в края на 15-ти век, Христофор Колумб я нарича “плодът на ангелите”. Вкусът на папаята е между пъпеш и праскова. Неслучайно в Китай и Шри Ланка я наричат “пъпешово дърво”, в Куба е известна като “fruta bomba”, в Доминиканската република като “lechosa”, а на Карибите е популярна като “papaya” и оттам получава официалното си название.
Точният произход на папаята не е известен, но за нейна родина се приема районът на Южно Мексико и Централна Америка. През 17-ти век търговските флотилии на Испания и Португалия разпространяват папаята в Централна Америка, Индия и Европа.
Необходими продукти:
500 мл течна сметана
400 г натурален шоколад
200 г сушена папая
100 г орехови ядки
4-5 с.л. корнфлейкс
кокосови стърготини
Начин на приготвяне:
Загрейте сметаната на умерен огън. Добавете начупения шоколад, бъркайте докато се разтопи и сместа се сгъсти. Оставете я да изстине за 10-ина минути и през това време нарежете парченцата папая на дребно, счукайте орехите и корнфлейкса. Добавете ги към сместа и я оставете на хладно още 1 час.
От добре охладената смес оформете с ръце топчета и ги оваляйте в кокосовите стърготини. В зависимост от големината на топчетата ще зарадвате близките си с между 45 и 55 вкусни домашни шоколадови трюфела.
© След 5 е твоето място за всичко, което обичаш! Кино, музика, пътешествия, хоби, забавление, вкусна храна… Вдъхновение, което превръща свободното време в незабравимо преживяване! Защото истинският живот започва © След 5!