Ниските температури навън днес ще преборим с прекрасна домашна чорба от „Неща, които всеки може да приготви“. Ето как да си я приготвим… Добър апетит! 🙂
Четете в събота „Неща, които всеки може да приготви“
Джолан чорба
Необходими продукти:
- 1.2 кг свински джолан (с кост)
- 50 г масло
- 50 г целина (глава)
- 3 скилидки чесън
- 1 глава лук
- 1 бр. моркови
- 300 мл прясно мляко
- 1 бр. дафинов лист
- 2 с.л. брашно
- 1 с.л. черен пипер (на зърна)
- 1 с.л. червен пипер
- сол (на вкус)
Начин на приготвяне:
Джоланите се слагат в дълбока тенджера, заливат се със студена вода, колкото да ги покрие, кипва се и бульонът се отпенва.
Добавят се нарязаните на едро лук, морков и целина, целите скилидки чесън, дафиновият лист и черният пипер. Вари се, докато месото започне само да пада от костта.
Джоланите се изваждат от бульона, обезкостяват се и месото се накъсва.
Бульонът се прецежда през марля, слага се на котлона, загрява се и се посолява. В него се налива прясното мляко.
В друг съд се запържва маслото с брашното и червения пипер. Веднага след това се добавят някоко черпака от бульона. Разбърква се добре и запръжката се прибавя към супата. Добавя се и месото и се оставя да покъкри около 10 минути.
Отделно е препоръчително да се приготви счукано чесънче с оцет.
Когато Таня готви, държи на традициите на родната ни кухня, но винаги добавя и нещо от себе си! Обича да пътува и да прекарва свободното си време сред природата с дълги преходи в гората. А в кухнята е фен на сезонните продукти, по възможност домашни.